Izrael míňa stámilióny, Hamasu vojensky pomáha Irán

TA3, SITA, TASR
21.11.2012 16:00

Izrael minul na ofenzívu v Gaze už 600 miliónov dolárov. Palestínčanov dotuje Irán, pomohol aj vojenskou technikou.

Vyššie dane, vystrašení turisti

Izraelský ekonomický magazín The Marker rozmenil vojenskú operáciu proti palestínskemu pásmu Gazy na drobné. Týždenná ofenzíva údajne stála Židovský štát už 600 miliónov eur. Izraelskí predstavitelia sa musia pri rozhodovaní o pozemnej ofenzíve v pásme Gazy pozerať na vojenskú operáciu aj cez optiku peňazí.

Pred očami majú totiž podľa magazínu The Marker "rozpočtovú šlamastiku, v ktorej krajina viazne". Doterajšie výdavky na operáciu v Gaze, ktorú Izraelčania symbolicky nazývajú Stĺp obrany, sa odhadujú na dve miliardy šekelov.

Ďalšiu miliardu použili na výdavky v civilnej sfére. Izrael tiež musí počítať so škodami v oblasti výroby, obchodu a turistiky. The Marker varuje, že nakoniec náklady zaplatia samotní Izraelčania. Jednou z možností je vraj ďalšie zvýšenie daní zo 17 na 18 percent. Izraelská vláda sa doteraz nedokázala dohodnúť ani na rozpočte na ďalší rok, čo je jedným z dôvodov januárových predčasných volieb. Financovanie vojenskej operácie v Gaze preto bude problémom až budúcej izraelskej vlády.

Irán pomáha finančne aj vojensky

Predseda iránskeho parlamentu Alí Laridžání v stredu potvrdil, že krajina poslala palestínskemu hnutiu Hamás bližšie nešpecifikovanú vojenskú pomoc. Larídžání v tejto súvislosti uviedol, že Irán je "hrdý na obranu palestínskeho ľudu a Hamásu", pričom podporu definoval ako "vojenskú i finančnú".

Šéf elitných revolučných gárd generál Mohammed Alí Džafárí v stredu spresnil, že islamská republika poskytuje hnutiu ovládajúcemu Pásmo Gazy raketové technológie a technickú pomoc, no nie však samotné rakety. Podľa jeho slov totiž podporujú "všetkých moslimov bojujúcich proti svetovej arogancii", čím odkazoval na Západ, USA a Izrael, ktorý niekoľko rokov Pásmo Gazy blokuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok