Štrajk učiteľov asi nepotrvá všade rovnako dlho

TA3, SITA
21.11.2012 14:44

Štrajk učiteľov, ktorý štartuje v pondelok 26. novembra, pravdepodobne nepotrvá vo všetkých školách rovnako dlho. Učitelia v jednotlivých školách sa rozhodnú, ako dlho zotrvajú v štrajku.

Štrajk učiteľov asi nepotrvá všade rovnako dlho
SITA

Niekde sú dokonca pripravení po skončení štrajku pokračovať v protestoch tým spôsobom, že budú v školách s deťmi, ale nebudú vzdelávať. Štrajkové výbory jednotlivých škôl musia o priebehu štrajku informovať centrálny štrajkový výbor, zdôraznil šéf školských odborárov Pavel Ondek. "Môže nastať situácia po troch - štyroch dňoch, že niektorí zamestnanci povedia, že si nemôžu dovoliť dlhšie štrajkovať, pretože je to záťaž pre ich peňaženky," doplnil Ondek. Centrálny štrajkový výbor bude monitorovať situáciu a podľa nej rozhodne o prerušení, prípadne ukončení štrajku. "Bude závisieť od momentálnej situácie, ktorá bude v jednotlivých školách a školských zariadeniach," zdôraznil.

Šéfka Združenia samosprávnych škôl Slovenska Alena Petáková uviedla, že pedagogickí zamestnanci sú podľa jej informácií pripravení štrajkovať minimálne tri dni, na rozdiel od nepedagogických. "Pretože tam je to siahnutie na mzdu veľmi výrazné a oni cítia každé euro dole. Čiže skôr my učitelia bojujeme za nepedagogických zamestnancov," doplnila.

Učitelia sú podľa jej informácií potom pripravení pokračovať v protestnej akcii. "To znamená, že deti by boli v školách, ale neučilo by sa. Len by sa strážili deti, v podstate by bolo zabezpečené nejaké výchovné fungovanie, ale vzdelávanie nie. Aj na takú cestu sme pripravení," doplnila Petáková.

Časovo neobmedzený štrajk ešte môžu odvrátiť rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom, ktoré budú do konca týždňa. "Prerušenie alebo ukončenie štrajku by ešte pripadalo do úvahy, ak by zástupcovia vlády prišli s návrhom, ktorý spĺňa naše požiadavky," zdôraznil Ondek, ktorý očakáva, že Kažimír príde s určitým návrhom.

Štrajkový výbor potvrdil začiatok štrajku v pondelok 26. novembra o 6. hodine. V troch mestách - Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach sa o 10. hodine zídu učitelia aj v uliciach, kam ich budú zvážať autobusy financované odborovým zväzom. Podľa predbežných informácií by sa malo do štrajku zapojiť 80 percent pracovníkov základných škôl, o počte štrajkujúcich na stredných a vysokých školách budú mať odborári informácie v pondelok.

Požiadavky na zlepšenie financovania školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku dnes podporili aj sociálni partneri, zástupcovia gymnázií, základných škôl a základných umeleckých škôl.

Štrajk chce podporiť asi 80% zamestnancov ZŠ a 70% zamestnancov SŠ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok