Platy ústavných činiteľov sa na budúci rok zmrazia

TA3, TASR, SITA
21.11.2012 14:30

Ústavným činiteľom platy na budúci rok neporastú. Poslanci, prezident, ministri, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu, generálny prokurátor, ombudsman, vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy a štátni zamestnanci vo verejnej funkcii na ministerstvách budú mať v roku 2013 rovnaký plat, ako tomu bolo tento rok a rok predtým.

Platy ústavných činiteľov sa na budúci rok zmrazia
SITA

Taktiež paušálne náhrady poslancov, ministrov, predsedu a podpredsedu NKÚ, generálneho prokurátora a ombudsmana budú na úrovni roku 2011. Aj odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostanú rovnaké ako vlani.

Vláda si dnes osvojila návrh parlamentného výboru pre financie a rozpočet, týkajúci sa zmeny zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Na výdavkoch štátneho rozpočtu sa ušetrí 1,5 miliónov eur.

Tento návrh sa zatiaľ netýka sudcov, sudcov Ústavného súdu SR a prokurátorov. Zmrazenie valorizácie ich platov sa do zákona dostane až v druhom čítaní cez poslaneckú pripomienku počas rokovania Národnej rady SR.

Pomoc samosprávam a župám

Vláda prijala takmer 50 úloh, ktoré majú pomôcť pri riešení niektorých problémov slovenskej samosprávy a vyšších územných celkov. Podľa premiéra Roberta Fica plánované kroky zlepšia aj komunikáciu medzi vládou a samosprávou na miestnej, ako aj na regionálnej úrovni.

"Vláda dnes rokovala s predstaviteľmi samosprávy aj preto, lebo sa k tomu zaviazala. Zaviazala sa k tomu v memorandách, ktoré podpísala s predstaviteľmi SK8 a ZMOS o konsolidácii verejných financií," povedal Fico po dnešnom rokovaní vlády s vedením Združenia samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska.

Počas rokovania prijali rozhodnutia, ktoré sa týkajú okrem iného aj čerpania prostriedkov z fondov Európskej únie, a to najmä Regionálneho operačného programu. V tejto súvislosti sa podľa premiéra naštartoval proces odstraňovania byrokratických prekážok. "Stanovili sa termíny, v rámci ktorých je potrebné mestám, obciam a samosprávnym krajom preplácať peniaze," konštatoval premiér. Vládny kabinet rozhodol aj o uvoľnení 52 miliónov eur na financovanie sociálnych služieb pre územnú samosprávu.

Predstavitelia vlády sa dohodli so zástupcami samosprávy a vyšších územných celkov aj na riešení situácie v oblasti dopravy. Tu je problémom neadekvátne zaťažovanie ciest vo vlastníctve samosprávy ťažkými nákladnými automobilmi.

Tie po cestách II. a III. triedy, ktoré nie sú prispôsobené na veľkú záťaž, obchádzajú úseky spoplatnené mýtom. "Preto bola prijatá úloha v skrátenom legislatívnom konaní zakázať pohyb ťažkej dopravnej techniky na cestách II. a III. triedy," informoval Fico.

Záznam z tlačovej besedy po rokovaní

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok