Popravili jediného teroristu, ktorý prežil útoky v Mumbaji

SITA
21.11.2012 08:29

V Indii v stredu popravili jediného odsúdenca, ktorý prežil teroristické útoky v Mumbaji z roku 2008. Ide o pakistanského občana Muhammada Adžmala Kasába odsúdeného na smrť ešte v máji 2010. Indický prezident Pranáb Mukherdží mu odmietol milosť.

Popravili jediného teroristu, ktorý prežil útoky v Mumbaji
SITA

Kasába preto popravili obesením v stredu ráno vo väznici Jervada v západnom štáte Maháráštra. "Jeho poprava je vhodnou poctou pre obete útokov v Mumbaji," vyhlásil po poprave minister vnútra v štáte Maháráštra R.R. Patil.

Kasáb bol jedným z desiatich útočníkov, ktorí v Mumbaji za tri dni povraždili 166 ľudí. Atentátnici zaútočili 26. novembra 2008 na miesta navštevované najmä cudzincami vrátane luxusných hotelov, reštaurácií, železničnej stanice a židovského centra. Tri dni v týchto objektoch zadržiavali rukojemníkov, ktorých postupne zabíjali. Indické úrady obvinili z útoku pakistanskú skupinu Laškar-i-Tajjiba, ktorú údajne vytvorili v 80. rokoch pakistanské spravodajské služby, aby bojovala proti indickej vláde v spornom regióne Kašmír. Podľa indických orgánov pochádzalo z Pakistanu všetkých 10 útočníkov.

Kasáb spolu s ďalším Pakistancom zabil 58 ľudí a 104 ďalších zranil na preplnenej hlavnej železničnej stanici v centre Mumbaja. Kasába zadržali hneď po útokoch potom, čo ho na stanici zachytili kamery, ako z nej odchádza aj so zbraňou v ruke.

Témy: Pakistan India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok