Izrael zintenzívnil útoky na Gazu, napriek rokovaniam o prímerí

TASR, TA3, SITA
20.11.2012 19:26

Izrael v utorok večer zintenzívnil útoky na pásmo Gazy, pričom ide zrejme o ich poslednú sériu pred prímerím, ktoré ukončí týždeň trvajúcu izraelskú ofenzívu na palestínskom území.

Izrael zintenzívnil útoky na Gazu, napriek rokovaniam o prímerí
SITA

Bolo počuť mohutnú paľbu tankov rozmiestnených v južnom Izraeli a streľbu z delových člnov pri pobreží Gazy. Cieľ ich útokov zatiaľ nie je známy. Pri jednom z náletov zahynuli dvaja palestínski bratia vezúci sa na motocykli.

Izraelská armáda útoky nekomentovala. Paľba prebiehala v čase pribúdajúcich signálov, že prímerie medzi židovským štátom a palestínskymi militantmi z hnutia Hamas je už blízko. Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu vyhlásil, že dohoda sa uzavrie čoskoro, a izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael bude "ochotným partnerom" pri diplomatickom riešení konfliktu.

Izrael začal ofenzívu proti militantom v pásme Gazy, aby zastavil mesiace trvajúce raketové útoky na svoje mestá. Počas bojov prišlo o život viac ako 130 Palestínčanov, vrátane najmenej 30 detí a ďalších desiatok civilistov, a tiež štyria Izraelčania.

Cieľom násilia v Gaze musí byť trvalý výsledok, tvrdí Clintonová

Spojené štáty tlačia na "trvalý výsledok" podporujúci stabilitu po ukončení izraelskej ofenzívy v pásme Gazy, povedala v utorok americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Ministerka pricestovala do oblasti, aby pomohla uzavrieť prímerie, ktoré by ukončilo boje medzi izraelskou armádou a militantami z Gazy, doplnila agentúra AP.

Podľa Clintonovej je potrebné dosiahnuť trvalý výsledok, ktorý podporí regionálnu stabilitu a podporí bezpečnosť a "legitímne túžby rovnako Izraelčanov aj Palestínčanov". Americká ministerka chce spolupracovať s Izraelom a Egyptom, aby sa mohlo prímerie uzavrieť "v nasledujúcich dňoch".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by privítal diplomatické riešenie krízy. Jeho krajina je ale pripravená vystupňovať svoju ofenzívu a urobiť všetko nevyhnutné, aby ochránila svojich občanov, napísala agentúra Reuters.

Izraelského vojaka zabila raketa z Gazy

Izraelská armáda oznámila, že pri raketovom útoku na južný Izrael prišiel o život jej vojak. Armáda vo vyhlásení uviedla, že 18-ročný príslušník zahynul dnes popoludní.

Ide o prvé úmrtie v radoch izraelskej armády od minulotýždňovej stredy, keď židovský štát začal ofenzívu na palestínske pásmo Gazy, kde vládne militantné hnutie Hamas. Operácia je zameraná na zastavenie raketovej paľby z Gazy na Izrael. 

Zahynuli aj traja palestínski novinári

Šéf televíznej stanice al-Aksá hnutia Hamas oznámil, že izraelský nálet dnes pripravil o život dvoch palestínskych kameramanov po tom, čo ukončili prácu na reportáži v nemocnici Šifá v meste Gaza. Predstaviteľ zdravotníctva v Gaze zároveň informoval, že pri ďalšom nálete zahynul tretí palestínsky žurnalista. Správu priniesli tlačové agentúry AP a Reuters.

Zábery televízie al-Aksá z dnešného náletu zachytávajú vozidlo, ktoré pohlcujú plamene. Šéf televízie Muhammad Súraja uviedol, že auto malo označenie média.
Tretí žurnalista, ktorý pracoval ako programový riaditeľ stanice al-Kuds, zahynul dnes popoludní, keď jeho auto zasiahla raketa.

Izraelská armáda sa zatiaľ k týmto úmrtiam nevyjadrila. Nálety v rámci izraelskej ofenzívy v Gaze pokračovali dnes už siedmy deň. Cielené zabíjanie žurnalistov by bolo bezprecedentné, uvádza AP. Cez víkend zasiahli izraelské nálety dve sídla médií - jedno patrilo televízii al-Aksá a druhé inej stanici. Obe médiá sa pokladajú za prohamasovské.

USA zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN o Gaze

Spojené štáty zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúce eskalujúci konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Návrh tlačového vyhlásenia neobsahoval pôvodnú príčinu súčasného vystupňovania situácie - neustále raketové útoky z Gazy na Izrael," uviedla hovorkyňa misie USA pri OSN Erin Peltonová.

"Dali sme jasne najavo, že budeme uvažovať nad akýmkoľvek krokom Bezpečnostnej rady, ak bude podporovať prebiehajúcu diplomaciu, smerujúcu k upokojeniu vystupňovaného násilia a trvalému riešeniu, ktoré ukončí raketové útoky na izraelské mestá a obnoví všeobecnejší pokoj," uviedla Peltonová.

"Toto tlačové vyhlásenie však nevyzývalo na okamžité a trvalé zastavenie raketových útokov z Gazy na Izrael a neprispievalo konštruktívne k stanoveným cieľom. Nemohli sme preto s takýmto vyhlásením súhlasiť, bolo kontraproduktívne a neprijateľné," vysvetlila hovorkyňa americkej misie pri OSN.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin už v pondelok informoval, že Spojené štáty robia v Bezpečnostnej rade "obštrukcie". Nič nenaznačuje, že by sa malo dnes konať stretnutie rady o ruskom návrhu rezolúcie, ktorý vyzýva na zastavenie paľby a násilia, ďalej vyjadruje podporu medzinárodným a regionálnym vyjednávačom prímeria a tiež vyzýva Palestínčanov aj Izraelčanov na obnovenie celkových blízkovýchodných mierových rozhovorov.

Ruský návrh rezolúcie takisto neobsahuje otvorenú a jasnú zmienku o raketových útokoch Hamasu, ktoré minulý týždeň viedli k začatiu izraelských náletov v Gaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok