V Japonsku nikto nezomrel na covid už niekoľní dní. Vedci si to nevedia jednoznačne vysvetliť

TA3 TASR
9.12.2021 12:29

Počet úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19 klesol v uplynulých dňoch v Japonsku na nulu. V tejto krajine zároveň zaznamenávajú menej než jeden nový prípad nákazy koronavírusom na milión obyvateľov – čo je najmenej spomedzi ekonomicky najsilnejších krajín sveta s výnimkou Číny.

Rast dlho netrval. Japonská ekonomika opäť klesla, zákazníci nakupovali menej
TASR/AP

Ako v stredu uviedla agentúra Reuters, odborníci si tento jav nevedia jednoznačne vysvetliť, keďže neďaleká Južná Kórea s podobnou zaočkovanosťou zaznamenáva rekordné čísla ohľadne novonakazených. Počet nových prípadov ostáva vysoký aj v Singapure. V Austrálii zaznamenávajú opätovný rast po tom, čo uvoľnili prísne obmedzenia pohybu.

Jednou z hypotéz vedcov je, že v Japonsku prevládajúci koronavírusový variant zmutoval do podoby, ktorá narušila jeho schopnosť množenia. Ituro Inoue z Japonského národného ústavu genetiky zároveň predpokladá, že imunita voči variantu delta chráni Japoncov aj pred inými mutáciami. "Nie som si však stopercentne istý," priznal.

Japonsko počas pandémie ani raz nemalo lockdown, avšak kým neboli k dispozícii vakcíny, zaviedlo isté obmedzenia a sprísnilo aj režim na hraniciach. "Nosenie rúšok a osobná hygiena sú stále rovnaké a dôležité," povedal v tejto súvislosti Kazuaki Džindai z Univerzity Tóhoku v Sendai. 

Odborníci ďalej špekulujú, že situácia v Japonsku môže byť aj dôsledkom neskorého začiatku očkovacej kampane, a teda pretrvávajúceho silného účinku vakcín. Ďalší poukazujú na sezónne výkyvy, v rámci ktorých sa situácia v dvojmesačných intervaloch zhoršuje a zase zlepšuje.

Premiér Fumio Kišida však podľa agentúry Reuters nenecháva nič na náhodu a minulý týždeň nariadil uzavretie hraníc, aby Japonsko ochránil pred variantom omikron. Ten zatiaľ detegovali v Japonsku u štyroch ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok