Prokurátor navrhuje doživotný trest Františkovi Dorovi za objednávky viacerých vrážd

TA3 TASR
9.12.2021 11:13

Starostovi Dolného Chotára Františkovi Dorovi staršiemu navrhuje prokurátor doživotný trest. Tiež trest prepadnutia majetku. Počas svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdan Čeľovský.

súd kladivko spravodlivosť
TA3

František Dora je, spolu s ďalšou trojicou mužov, obžalovaný z objednávok či vykonania viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov.

Doživotný trest odňatia slobody navrhuje aj Ladislavovi A. František Dora mladší by si mal podľa návrhu prokurátora odpykať 22 rokov za mrežami. Dôvodom je skutočnosť, že začal spolupracovať. Poslednému z kvarteta obžalovaných Rolandovi Sz. navrhol prokurátor 24-ročný trest odňatia slobody. Všetci by si ho mali odpykať v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

Podľa prokurátora bolo preukázané, že František Dora a ďalší obžalovaní vykonávali činnosť v prospech zločineckej skupiny sátorovci. "Objednal si spáchanie viacerých trestných činov, za ktoré poskytol finančné prostriedky a iné odmeny," podotkol s tým, že František Dora starší mal mať so zakladateľom zločineckej skupiny Ľudovítom Sátorom blízky vzťah. Prokurátor v rámci záverečnej reči uviedol, že František Dora a Ladislav A. sa priznali k účasti na vražde bieleho koňa Petra Nagya.

Vraždy si mal objednávať František Dora, aby umlčal tzv. biele kone. Niektoré obete mali vykonávatelia zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok