Najväčšia kalamita za desať rokov. Sneženie sa má stupňovať, komplikácie nebudú len na západe

TA3
9.12.2021 10:19

Západ Slovenska zasiahlo sneženie, ktoré bude postupne naberať na sile. Zrážky postupne preniknú aj do ďalších oblastí krajiny, no nemali by byť také intenzívne.

Mokrý a lepkavý sneh

Snehové zrážky budú najsilnejšie na západnom Slovensku. Ako informuje portál iMeteo, sneh sa začne sypať predovšetkým popoludní. "Sneh môže pribúdať aj s rýchlosťou 2 až 3 cm za hodinu," varujú meteorológovia.

Na nepriaznivú poveternostnú situáciu upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický úrad. Na štvrtok a piatok vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. "Najnepriaznivejšiu situáciu očakávame na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou 10 až 20, ojedinele až okolo 25 cm nového snehu. Sneh bude lokálne mokrý, tzv. lepkavý, čím môže vplyvom jeho váhy dôjsť k poškodeniu striech, stromov, elektrického vedenia a ďalších objektov," uvádza SHMÚ.

Dopravné komplikácie

Veľká snehová kalamita zasiahla západ Slovenska v januári v roku 2013, pripomína iMeteo. V hlavnom meste vtedy pribudlo viac než 25 centimetrov, podobné množstvo snehu sa očakáva aj počas štvrtka. Podľa meteorológov je takéto množstvo snehu za necelých 24 hodín v oblasti západného Slovenska nezvyčajné a vyskytuje sa zhruba raz za 10 rokov.

S dopravnými komplikáciami treba na západe krajiny počítať predovšetkým popoludní, kedy sa zintenzívni sneženie a súčasne sa aj zhustí doprava na cestách, upozorňujú meteorológovia. 

Sneženie sa zo západu postupne rozšíri aj nad ďalšie oblasti, na strednom Slovensku však bude nádielka slabšia. Napadnúť by tam malo od 10 do 15 cm nového snehu. Výstrahy prvého stupňa platia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V Nitrianskom a Trnavskom kraji platia aj výstrahy druhého stupňa. Zrážky majú slabnúť v noci na piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok