Biden bude informovať lídrov východoeurópskych krajín o rokovaní s Putinom

TA3 TASR
9.12.2021 07:38

Americký prezident Joe Biden bude vo štvrtok telefonovať s vedúcimi predstaviteľmi východoeurópskych krajín vrátane Slovenska, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, aby s nimi prediskutoval utorkové rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ako aj strach z vojny na Ukrajine. V noci na štvrtok to oznámil Biely dom, ktorý citovala agentúra AFP.

Biden "bude telefonovať s lídrami Bukureštskej deviatky, našimi spojencami z Východného krídla NATO, aby ich informoval o svojom hovore s prezidentom Putinom, vypočul si ich pohľady na súčasnú situáciu a vyzdvihol záväzok Spojených štátov týkajúci sa transatlantickej bezpečnosti", uviedol Biely dom vo vyhlásení. 

Bukureštská deviatka (B9) sa skladá z Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, pripomína AFP.

Podľa Bieleho domu sa konferenčný hovor s vedúcimi predstaviteľmi týchto východoeurópskych krajín uskutoční po Bidenovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý požiadal Spojené štáty o pomoc pri odvracaní ďalších ruských útokov. Telefonát s ukrajinským lídrom je taktiež naplánovaný na štvrtok.

Biden a Putin sa v utorok rozprávali cez videolink približne dve hodiny. Tento summit bol vnímaný ako životne dôležitá šanca na rozptýlenie napätia na rusko-ukrajinskej hranici, kam Rusko vyslalo až do 100-tisíc svojich vojakov, čo vyvolalo silné obavy z veľkej vojny v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok