Seniori majú z vakcín obavy, niektorých odhovorí aj rodina. Matovičova motivácia nemusí stačiť

TA3
8.12.2021 21:19

Najprv to mali byť poukazy, teraz sa už hovorí o hotovosti 300 eur. Podarí sa seniorov nad 60 rokov motivovať na očkovanie? V relácii Téma dňa diskutovali Marián Viskupič (SaS), Erik Tomáš (Hlas-SD) a k téme sa vyjadrila aj Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska.

V parlamente je kompromis

"Posúvame sa ku kompromisu, ktorý má tiež nejaké muchy, no motivácia pre seniorov, aby sa dali zaočkovať, by mala byť splnená," uviedol v Téme dňa Marián Viskupič. Podľa Erika Tomáša mala strana Hlas-SD inú podmienku. "Zmenu poukazu na hotovosť vítame, naša podmienka však bola, aby sa vyplatila pomoc všetkým dôchodcom a ešte navyše pre tých, ktorí sa dajú zaočkovať," uviedol s tým, že v dobe zdražovania sa nemôžeme "vykašľať" na tých, ktorí sa z osobných dôvodov očkovať nechcú. "Vládna koalícia delí spoločnosť na dve kategórie," dodal.

Podľa Viskupiča je v parlamente už pozmenený návrh, remeselne to však podľa neho nebol správny legislatívny proces. Ako by to napokon malo vyzerať? "Človek by sa mal zaočkovať do konca roka alebo aspoň zaregistrovať sa tak, aby bol do 15. januára zaočkovaný," uviedol Viskupič. V pozmeňujúcom návrhu je podľa neho aj odsek, ktorý hovorí o tom, že tieto termíny sa v prípade potreby môžu posunúť o osem týždňov. "Ak ten záujem bude vyšší, vláda to predĺži," dodal.

"Opatrenia sa prijímajú na poslednú chvíľu a v chaose. Na očkovanie nemotivovala ani lotéria," povedal Tomáš s tým, že podľa neho ide Matovičovi len o pozornosť.

Reakcie zo strany seniorov sú rozporuplné

Čo hovorí na očkovaciu motiváciu Jednota dôchodcov Slovenska? "Každá finančná pomoc je vítaná, ale reakcie sú rozporuplné," hovorí Valéria Pokorná. Priama finančná pomoc je podľa nej lepšia, seniori si môžu zaplatiť energie i potraviny. Hlavne tí starší podľa nej nevedeli, ako by poukážky využili. Nie je si už však taká istá tým, či ich aj priama hotovosť motivuje. "300 eur je jednorazová dávka, ani pri tomto zdražovaní nemusí stačiť, môže pokryť len časť. Bude to len taká menšia pomoc," uviedla.

Prečo sa niektorí seniori podľa nej zaočkovať nechcú? "Mnohí majú obavy z komplikácií po vakcíne alebo z neznámej vakcíny, podliehajú rôznym fámam, odhovárajú ich však aj rodinní príslušníci," uviedla Pokorná. Jednota dôchodcov aspoň pri jednotlivých rozhovoroch so seniormi očkovanie odporúča, a to najmä preto, že tým chránia seba aj rodinu. "Seniori sa na Slovensku majú zle. Väčšinou majú nízke dôchodky okolo 330 eur, z čoho sa ťažko dá vyžiť. Mnohí sa zadlžujú," dodala.

Tomáš s Matovičovým riešením pre dôchodcov nesúhlasí a mrzí ho, že sa nemyslí na priamu pomoc pre všetkých. Podľa Viskupiča sa zase tieto peniaze dostanú do ekonomiky. Kompromisy síce bolia, no podľa neho je v súčasnej situácii nutné ich robiť.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok