Fico rokoval s U.S. Steelom o jeho odchode zo Slovenska

TA3, TASR
20.11.2012 14:28

Hutnícky gigant U.S. Steel Košice naozaj uvažuje, že predá oceliarne na východe Slovenska. Potvrdil to premiér Robert Fico, ktorý rokoval so šéfom koncernu.

Fico rokoval s U.S. Steelom o jeho odchode zo Slovenska
SITA

Podmienky za Dzurindu

"Požiadal som predstaviteľov U.S. Steel o to, aby vláda Slovenskej republiky bola v rámci možností informovaná," povedal dnes Fico po stretnutí s prezidentom americkej spoločnosti Davidom J. Rintoulom. Ako dodal, ide o čisto súkromnú spoločnosť, a tak ďalšie kroky sú výhradne na majiteľoch podniku.

Premiér ďalej zdôraznil, že oceliarne na východe Slovenska sú pre krajinu veľmi dôležitým podnikom a ešte viac pre východoslovenský región. Domnieva sa, že možný predaj fabriky je výsledkom nesprávnej privatizácie za vlády Mikuláša Dzurindu.

"Pretože vláda v tom čase lacno predávala a dávala firmám, ktoré sem prichádzali, neuveriteľne dobré podmienky a tieto firmy, keď všetky tieto podmienky využili, tak odchádzajú zase do lepšieho prostredia," vyhlásil Fico.


Dzurinda: Fico by sa nemal vyhovárať na staré rozhodnutia, ale začať konať

Spájanie možného predaja železiarní U.S. Steel Košice s ich privatizáciou z roku 1998 je podľa Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) smutné a nepravdivé. Spoločne s Ivanom Miklošom sa mu totiž podarilo presvedčiť vtedajšieho šéfa železiarní Alexandra Rezeša, aby podnik odovzdal investorovi, ktorý ho zachráni. Spoločnosť už bola vtedy podľa Dzurindu v bankrote.

"Všetko, čo som robil v roku 1998 po nástupe do vlády, som robil preto, aby sme železiarne zachránili, aby sme získali solventného investora, ktorý tam dokáže investovať a udržať fabriku nad vodou,"povedal dnes pre TASR bývalý predseda vlády. 

Terajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) súčasne odkázal, aby si spomenul, že tohtoročné voľby nevyhral preto, aby sa mohol vyhovárať na rozhodnutia spred 14 rokov, ale preto, že voličom sľúbil istoty.

"Som presvedčený, že Robert Fico podcenil situáciu, zanedbal svoje povinnosti a som prekvapený, že sa o U.S. Steel začal zaujímať až potom, čo sme ho v sobotu k tomu tak trochu podnietili," uviedol Dzurinda.
Zároveň zdôraznil, že premiér by mal namiesto vyhovárania sa začať konať.

Pripomenul to najmä v súvislosti so zrušením rovnej dane a so zmenami v Zákonníku práce, ktorý Fico podľa Dzurindu pokazil. "Rozhodol sa zvýšiť dane tým, ktorí zamestnávajú našich ľudí. Nech sa zamyslí nad tým čo vyháňa ľudí z Delphi v Senici, čo vyháňa ľudí z iných našich podnikov," dodal Dzurinda.


Prísne ekologické štandardy Bruselu

Dôvody Američanov pre odchod zo Slovenska sú podľa neho rôzne. Na jednej strane ide o legislatívu Európskej únie, ale takisto aj schopnosť konkurovať konkurenčným spoločnostiam vo východnej Európe. 

"Treba potvrdiť, že štandardy ochrany životného prostredia a rôzne požiadavky, ktoré Brusel kladie na oceliarske firmy na území Európskej únie, sú tak prísne, že tieto spoločnosti strácajú konkurencieschopnosť v porovnaní s takýmito železiarňami niekde na Ukrajine alebo v Číne," upozornil Fico.

O stimuloch sa nerozprávali

V prípade, že by sa spoločnosť rozhodla ostať podnikať na území Slovenska, vláda je podľa neho pripravená rokovať o ďalšej spolupráci medzi štátom a oceliarňami. O detailoch či prípadných stimuloch zo strany štátu sa však premiér s Rintoulom na stretnutí nerozprával.

"Bojím sa o 13 tisíc ľudí, ktorí sú v Košiciach, bojím sa o to, ako sa bude správať nový majiteľ," podčiarkol Fico. O možných kupcoch však premiér zatiaľ nechcel informovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok