Pomohol doterajší lockdown? Dátový analytik Bošňák sa vyjadril k otváraniu obchodov

TA3
8.12.2021 19:06

Zaočkovaní a prekonaní budú mať od piatka výhody. Otvoria sa pre nich obchody, niektoré služby, kostoly aj fitness centrá. Rozprávali sme sa o nich s dátovým analytikom Ivanom Bošňákom.

"Cieľom vlády bolo znížiť mobilu, teda zriediť zhromažďovanie sa ľudí. To sa jej podarí za predpokladu, že obchody ostanú otvorené dlhšie ako len týždeň," povedal dátový analytik. Zároveň dodal, že v prípade opätovného zatvorenia obchodov v krátkom čase hrozí, že ľudia sa do predajní budú hrnúť. Verí, že režim OTP sa bude aktívne kontrolovať.

„Ďalším cieľom vlády bolo zvýšiť záujem o očkovanie, zvlášť u rizikových skupín. Tieto informácie dokáže vláda vyhodnocovať na dennej báze. Ak sa tieto dva ciele nebudú napĺňať, budú sa musieť pravdepodobne vládni predstavitelia stretnúť znovu a nájsť iné riešenia,“ zhodnotil Bošňák. Pripomenul, že treba mať na zreteli aj variant omikron, ktorý v súčasnosti straší svet. Je preto dôležité v opatreniach rátať aj s ním.

„Analytická obec očakáva, že aj ten lockdown, ktorý sme mali doteraz, sa na situácii prejaví. V niektorých oblastiach môže byť jeho dopad väčší, inde menší. Závisí to od pandemickej situácie, ktorá je na Slovensku rôzna,“ povedal Bošňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok