Obchody budú otvorené skôr ako bolo v pláne, na nákupy však budú môcť ísť len niektorí

TA3
8.12.2021 12:41

Obchody budú môcť otvoriť už tento piatok, teda o týždeň skôr, ako vláda pôvodne zamýšľala. Nie však pre všetkých. Na nákupy budú môcť ísť ľudia, ktorí sú zaočkovaní proti covidu a tí, čo ochorenie prekonali.

Uplynulé dva týždne boli pre obchody katastrofické. Väčšina sa totiž zásobila tovarom na najsilnejšie obdobie roka, no pre lockdown museli ostať zatvorené. Prepady v tržbách sa tak vyšplhali do astronomických čísiel. Tomáš Sklárčik, spolumajiteľ predajní so športovými potrebami hovorí, že ak si porovná súčasnosť s minulým rokom v rovnakom období, dosiahli tržby prepad až 80 percent.

Veľké reťazce a supermarkety pritom predávali najrôznejší tovar od kníh cez športové potreby či hračky. Menšie obchody upozorňovali na dvojaký meter, ktorý by sa mal skončiť už tento piatok. Podľa návrhu nových opatrení by sa totiž obchody mali otvoriť o týždeň skôr, ako bolo plánované.

Na nákup sa však nedostanú všetci. V obchodoch bude platiť režim OP – teda očkovaní a tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 v menej počas posledného pol roka.

Obchodníci však hovoria, že by od štátu očakávali väčšiu podporu, keďže im výrazne obmedzila podnikanie. Súčasné kompenzácie im pokrývajú len časť nákladov na mzdy zamestnancov, nájmy a platenie úverov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok