Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elixír života? Zmes z hroznových semien predĺžila život starnúcim myšiam

Elixír života? Zmes z hroznových semien predĺžila život starnúcim myšiam
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Proces starnutia v ľudskom tele zahŕňa mnoho premenných, ako je aj úloha senescentných buniek, ktoré sa prestanú deliť a začnú sa hromadiť, čo spôsobuje rad degeneratívnych účinkov v tele. Nový výskum však odhalil prírodnú zlúčeninu v hroznových semenách, ktorá sa zameriava na tieto dysfunkčné bunky, a ukázal, ako môže predĺžiť život starnúcich myší o viac ako deväť percent.

Táto novoobjavená zlúčenina proti starnutiu patrí do relatívne novej triedy liekov známych ako senolytiká, ktoré sa vyvíjajú na selektívnu indukciu smrti starnúcich buniek s hlavným cieľom zlepšiť naše zdravie a predĺžiť život.

Najnovší objav v tejto oblasti pochádza od vedcov z čínskeho Šanghajského inštitútu výživy a zdravia, ktorí skúmali širokú škálu zlúčenín rastlinného pôvodu pri hľadaní potenciálnych nových senolytických liečiv. To ich priviedlo k zlúčenine nazývanej ako prokyanidín C1 (PCC1), ktorá pochádza z hroznových jadierok. Zistili o nej, že zasahuje do prežitia starnúcich buniek indukciou typu programovanej bunkovej smrti nazývanej ako apoptóza, zatiaľ čo zdravé bunky sú do značnej miery nepoškodené.

Tento účinok sa pozoroval v rôznych tkanivách a orgánoch u starších myší, kde sa ukázalo, že starnúce bunky sa po podaní zlúčeniny PCC1 hlodavcom výrazne znížili. To viedlo k zdravotným prínosom, vrátane zvrátenia degenerácie orgánov a u myší s transplantovanými nádormi aj k zlepšeným terapeutickým výsledkom, v kombinácii s tradičnou chemoterapiou.

U veľmi starých myší vo veku 24 až 27 mesiacov, čo je u ľudí 75 až 90 rokov, liečba pomocou PCC1 predĺžila ich zostávajúcu životnosť o viac ako 60 percent alebo predĺžila ich celkový život o viac ako deväť percent. Tieto výsledky sú sľubné a prispievajú k myšlienke, že zacielenie sa na starnúce bunky by mohlo byť účinným zásahom do procesu starnutia. Vedci však tvrdia, že pred testovaním zlúčeniny PCC1 na ľuďoch je ešte potrebné ďalšie skúmanie mechanizmov.

„Aj keď sa zdá, že dodávanie PCC1 prerušovanými programami je myšami v predklinických štúdiách dobre tolerované, je potrebné ďalšie úsilie na vytvorenie bezpečných postupov adaptabilných na liečbu PCC1 u ľudí, čo sú kľúčové faktory, ktoré musia byť určené budúcimi klinickými štúdiami,“ povedal autor štúdie Dr. Sun Yu.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Metabolism.