Matematik Kollár: Omikron bude najviac rásť pred Vianocami. Opatrenia sú nastavené asi najhoršie, ako sa dá

TA3
8.12.2021 11:31

Ako sa situácia na Slovensku vyvinie v najbližších týždňoch? Matematik Richard Kollár načrtol najpravdepodobnejší scenár udalostí, ktoré nás čakajú v súvislosti s omikronom a pandemickými opatreniami, ktoré avizovala vláda.

Zníženie mobility ľudí bude podľa slovenských maloobchodníkov minimálne
TASR/Henrich Mišovič

Omikron predbehne deltu

Omikron podľa Kollára získa prevahu počas najbližších týždňov a začne sa "nekontrolovateľne šíriť". Matematik vychádza z toho, čo už o omikrone vieme. "Extrémne superšíriteľské udalosti, množstvo infekcií bude aj medzi očkovanými aj prekonanými, najmä tými, ktorí boli očkovaní alebo infikovaní na jar alebo minulý rok. Najrýchlejšie bude proporcia omikronu v populácii infikovaných rásť cca. týždeň pred Vianocami, možno o týždeň skôr," predpokladá.

Omikron by mal viac zasiahnuť aj malé deti. "Infikovať sa budú vo veľkej miere mladí, zrejme vo väčšej miere aj malé deti do 10 rokov. Omikron premorí rýchlejšie ťažšie dostupné skupiny," píše Kollár s tým, že omikron predbehne deltu, ktorá cieli podobne, len je pomalšia.

Kollár upozorňuje, že zatiaľ nevieme, akú mieru hospitalizácií omikron prinesie. "Je pravdepodobné, že pre čerstvo zaočkovaných a čerstvo prekonaných bude omikron len veľmi mierny. Pre tých, ktori nebudú imunizovaní, si to netrúfam odhadnúť, zatiaľ nie sú dáta." Kollár odhaduje, že pre túto skupinu bude omikron podobný ako delta v klinickom priebehu. 

U nás a v zahraničí

Kollár porovnal, ako vyzerajú opatrenia u nás a v zahraničí. Kým v zahraničí opatrenia cielia na nezaočkovaných a neprekonaných, očkujú tretími dávkami, lebo tie druhé už absolvovali a majú otvrené školy, Slovensko otvorí obchody aj hotely, zatvára školy a povolí bohoslužby. 

"Deti do školy nie, dôchodcovia highlanderi do kostola áno. Už neotvárame kultúru, ktorá s bohoslužbami bola nastavená dlhodobo rovnako v Covid automate, keďže je rovnako epidemiologicky nebezpečná (či bezpečnejšia pri mladších návšetvníkoch). Načo školy, divadlo, koncerty, či kino! Slovensko chce byť v budúcnosti krajinou skutočného vzdelania a kultúry," kritizuje Kollár.

Opatrenia na Slovensku podľa Kollára teda nepomáhajú zásadne zlepšiť situáciu v nemocnociach a "na omikron vlnu sú nastavené asi najhoršie, ako sa dá, podporujú mieru superšírenia". "Ak by sa neskôr skutočne preukázalo, že deti postihuje zdravotne omikron viac ako delta, tak to bude aj na kriminál," píše matematik s tým, že opatrenia nie sú v poriadku ani ekonomicky, "lebo zavrieť medzi sviatkami kaderníctvo a otvoriť hotel, to nedáva vôbec zmysel".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok