Je rozsah opatrení pri izolácii a karanténe v súlade s ústavou? Ústavný súd o tom rokuje

TA3 TASR
8.12.2021 09:44

Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky v stredu rokuje o ústavnosti časti zákona o ochrane verejného zdravia. Verejná ochrankyňa práv Slovenskej republiky Mária Patakyová napadla viaceré ustanovenia týkajúce sa najmä rozsahu, v akom sú orgány verejného zdravotníctva oprávnené nariaďovať opatrenia v súvislosti s izoláciou a karanténou.

Po neverejnom rokovaní Ústavného súdu sa uskutoční tlačový brífing. "Ústavný súd SR pozorne vníma aktuálnu spoločenskú aj epidemiologickú situáciu, preto považuje za vhodné informovať verejnosť o aktuálnych a závažných rozhodnutiach Ústavného súdu celospoločenského významu," uviedla hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. O meritórnom rozhodnutí v danej veci budú informovať predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca spravodajca Martin Vernarský.

Návrh verejnej ochrankyne práv prijal Ústavnom súde na ďalšie konanie koncom apríla tohto roka. Pred týždňom Ústavný súd rozhodol, že vydávanie protipandemických opatrení Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky formou vyhlášok ako všeobecne záväzných právnych predpisov je v súlade s ústavou. Právnu úpravu napadol na Ústavnom súde generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok