Opozícia: Ide o precedens a aroganciu vládnej väčšiny

TA3, SITA, TASR
20.11.2012 11:45

Nahnevaná opozícia sa po opakovanom zablokovaní parlamentu postavila pred kamery a hovorila o imunite pred kontrolou, precedense aj arogancii vládnej väčšiny.

Opozícia: Ide o precedens a aroganciu vládnej väčšiny
TA3

Frešo: Ide o bezprecedentný signál

Premiér Robert Fico a ministri jeho vlády majú imunitu pred parlamentnou kontrolou. Tento stav potvrdili podľa šéfa SDKÚ Pavla Freša štyri neúspešné pokusy o otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej chcela opozícia odvolávať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

"Každý jeden minister si môže byť od tohto momentu istý, že keď bude mať akýkoľvek veľký problém v rezorte, nič z toho sa nebude prerokúvať na parlamentnej pôde," povedal Frešo na dnešnej tlačovej konferencii zvolávateľov schôdze - KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd.

Podľa neho súčasný stav znamená, že žiadna vážna téma, ako je napríklad fiškálna únia či prešľapy ministrov, nie je hodná opozičnej kontroly.

Frešo tvrdí, že ide o bezprecedentný signál, keď je funkcia opozície paralyzovaná obrovskou väčšinou, ktorá ignoruje to, že by opozícia mala kontrolovať, či je všetko vo vláde v poriadku. "Táto vláda svojím spôsobom stráca legitimitu tým, že odmieta opozičnú kontrolu. Je to niečo, čo nemá obdobu," vyhlásil Frešo. Dodal, že Slovensko sa takto vracia do čias mečiarizmu.

Figeľ: Smer nekoná podľa ducha zákonov

Šéf KDH Ján Figeľ hovorí o arogancii vládnej väčšiny. "Smer síce podľa litery, ale nie podľa ducha zákonov, odmieta menšine napĺňať svoje ústavné práva aj zodpovednosť," zdôraznil s tým, že trojica strán odmieta takéto správanie. "Považujeme ho za škodlivé pre parlamentnú demokraciu a pre stav zákonnosti a spravodlivosti na Slovensku," vysvetlil.

Pripomenul, že za minulej vlády Ivety Radičovej vtedajšia vládna väčšina umožnila mimoriadne rokovanie napríklad o diaľniciach, ktoré inicioval vtedy opozičný Smer-SD. "Teraz bolo hrubým spôsobom odmietnuté právo nielen menšiny, ale aj záujem verejnosti o takúto diskusiu a riešenia," zdôraznil.

Dodal, že KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd sa na protest nezúčastnia poslaneckého grémia a využijú aj ďalšie možnosti, aby dali najavo odmietnutie "takýchto mocenských praktík".

Bugár: Doposiaľ sa vždy o odvolaní rokovalo

Jeho slová o neblokovaní mimoriadnych schôdzí potvrdil aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Tento parlament nikdy v minulosti nezablokoval návrh na odvolanie daného člena vlády. Vždy sa o tom rokovalo a vždy tak, ako to predpisuje ústava aj rokovací poriadok," povedal Bugár, podľa ktorého dnes Smer-SD skombinoval aroganciu s ignoranciou.

"Odignorovali schôdzu. Niektorí sa zapísali a väčšina ani neprišla do Národnej rady. Ak premiér hovorí o tom, že poslanci dostávajú dosť vysoký plat na to, aby robili, mal by sa opýtať vlastných poslancov, či nie je ich povinnosťou rokovať o veci, ktorá ťaží minimálne 69 percent obyvateľstva," uviedol Bugár.

Upozornil, že stav v súdnictve sa nedá vyriešiť ignoráciou. "Takéto spôsoby odmietame," zdôraznil.

Opozícia: Parlament má fungovať podľa zaužívaných zvykov

Lídri trojice strán sa zhodujú v tom, že na to, aby normálne parlament fungoval, stačí dodržiavať zvyky, ktoré sú zaužívané 20 rokov. "Keď 30 poslancov požiada, aby sa o nejakej téme rokovalo, alebo požiada, aby sa rokovalo o dôvere konkrétnemu ministrovi, tak to rokovanie prebehne," povedal Frešo.

Podľa neho netreba robiť žiadne zmeny zákona. "To je o rešpekte voči demokracii. O tom, či chcem alebo nechcem opozičnú kontrolu. A tu Smer fatálne zlyhal," poznamenal Frešo. "Stačí rešpektovať pluralitnú demokraciu a nebudovať totalitnú, väčšinovú demokraciu, ktorá je popretím ústavných pravidiel platných na Slovensku," uzavrel Figeľ.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej chceli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra Boreca, nebude, keďže snemovňa nebola ani na štvrtý pokus uznášaniaschopná. Návrh na odvolanie člena vlády sa tak presúva do programu riadnej decembrovej schôdze parlamentu.

Záznam z brífingu opozície

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok