Biden varoval Putina. V prípade invázie na Ukrajinu hrozia Rusku ekonomické sankcie

TA3 TASR
7.12.2021 20:42

Americký prezident Joe Biden v utorok počas virtuálneho summitu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu, uviedol Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke.

"Prezident Biden hovoril o hlbokom znepokojení Spojených štátov a našich európskych spojencov nad eskaláciou súvisiacou s ruskými vojskami obklopujúcimi Ukrajinu a dal jasne najavo, že USA a naši spojenci budú na prípadnú vojenskú eskaláciu reagovať silnými ekonomickými sankciami a ďalšími opatreniami," píše sa vyhlásení Bieleho domu.

Biden počas stretnutia s Putinom znova deklaroval svoju podporu ukrajinskej suverenite a teritoriálnej integrite, pričom vyzval na "deeskaláciu napätia a návrat k diplomacii".

Okrem Ukrajiny prezidenti počas virtuálneho summitu hovorili aj o rusko-amerických vzťahoch a s nimi súvisiacich problémoch, ako aj o strategickej stabilite, kybernetických útokoch v súvislosti so softvérom ransomware a o Iráne a spolupráci pri riešení regionálnych otázok, uvádza Biely dom.

Virtuálny summit Putina s Bidenom trval približne dve hodiny. Biely dom pred jeho koncom informoval, že americký prezident plánuje po ukončení summitu telefonovať ešte s najvyššími predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska "v súvislosti s koordinovaným a komplexným prístupom ohľadom odpovede na zhromažďovanie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny"

V Európe totiž rastú obavy z vojny pre obvinenia Washingtonu a Kyjeva, podľa ktorých Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť blízko hraníc s Ukrajinou, čo vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie. Moskva však tieto obvinenia odmieta, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok