Sme rodina odmieta povinné očkovanie, zvyšok koalície pripúšťa diskusiu

TA3 TASR
7.12.2021 18:27

Pri povinnom očkovaní rizikových skupín sa názory v koalícii rozchádzajú. OĽANO i Za ľudí diskusiu o ňom pripúšťajú, SaS má v strane viaceré názory, no Sme rodina je proti. Koaliční predstavitelia potvrdili, že povinné očkovanie by mohol cez vyhlášku spustiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten zatiaľ hovorí, že povinné očkovanie s následným vymáhaním nateraz nechcú zaviesť.

Kollár vyhlásenie
TASR/Jakub Kotian

"Áno, môže to zaviesť Lengvarský sám," povedala novinárom v súvislosti s povinným očkovaním šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. V klube majú na to podľa nej rôzne názory. "Je to jedna z ciest, ak to teda bude chcieť zobrať  Lengvarský na seba a pokiaľ je to možné, ja určite nebudem protestovať. Druhá vec je, či je to realizovateľné a kontrolovateľné v praxi," povedala.

Očkovanie odporúčajú

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že Sme rodina odporúča očkovanie, ale je proti povinnému očkovaniu. "Ale z právneho hľadiska to majú v rukách minister zdravotníctva a hlavný hygienik, ktorí to vedia dať aj vyhláškou," skonštatoval s tým, že ak by sa pre to minister rozhodol, asi by znášal nejaké dôsledky, no nechcel o tom špekulovať. Vetovať takéto rozhodnutie podľa neho Sme rodina nemôže.

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša sú všetky možnosti v hre. Šipoš je za motivovanie ľudí dať sa ísť dobrovoľne zaočkovať, ale ak sa vyčerpajú všetky možnosti, je na stole aj otázka povinného očkovania. "Ak vyčerpáme všetky možnosti na dobrovoľnú motiváciu k očkovaniu, môžeme sa rozprávať o povinnom očkovaní," povedal.

Ústavné podmienky

Poslanec a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že treba hovoriť o povinnom očkovaní, pretože má nastúpiť vtedy, keď zlyhá všetko. "Pri tejto otázke vždy vyvažujeme dva záujmy, a to je súkromie človeka a ochrana verejného záujmu. Štát má právo povedať, poď sa povinne zaočkovať, pretože potrebuje potlačiť určitý typ chorôb, ktorý môže byť existenčný pre krajinu a národ," priblížil. Na povinné očkovanie musia byť podľa neho splnené dve ústavné podmienky, a to jasne špecifikovaná kategória, ktorá je obhájiteľná, v tomto prípade starší ľudia. Musí tiež existovať zodpovednosť štátu odškodniť ľudí, na ktorých by mala vakcína nežiaduce účinky. Toto je podľa neho splnené, povinné očkovanie podporuje.

Minister zdravotníctva ešte v pondelok uviedol, že nič nebráni tomu, aby sa spustilo povinné očkovanie pre určitú skupinu ľudí. Dohodnúť sa však treba na technikáliách prípadného vykonania nariadenia, ktoré by to umožňovalo. V utorok doplnil, že počas koaličných rokovaní sa dohodli na tom, že vláde má predložiť uznesenie, ktorým ho kabinet zaviaže vypracovať právnu analýzu k povinnému očkovaniu a analýzu prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe. Predpokladá, že by na to mohol mať mesiac a následne by sa na základe aktuálnej situácie mohli rozhodnúť.

"Musíme nájsť cestu, ktorá bude jasná, vymožiteľná a nezaťaží celý systém verejného zdravotníctva vymáhaním pokút, ktoré nebudú pre ľudí motivačné," poznamenal minister. Povinné očkovanie s následným vymáhaním podľa jeho slov nateraz nechcú zaviesť. Naopak, dosiahnuť chcú, aby sa ľudia zaočkovali z vlastnej vôle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok