Španielsko je v rebríčku zaočkovanosti vysoko. Vakcínu schválili aj pre deti od piatich rokov

TA3 TASR
7.12.2021 16:50

Španielsko schválilo v utorok očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov proti koronavírusovému ochoreniu Covid-19. Očkovanie sa začne budúci na týždeň.

Riziko krvných zrazenín je po prekonaní koronavírusu oveľa vyššie ako po očkovaní
TASR/AP

Tento krok prichádza po tom, čo Európska agentúra pre lieky koncom novembra schválila podávanie proticovidovej vakcíny od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech deťom od piatich do 11 rokov. Španielsko má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti proti covidu v Európe – približne 89 percent osôb starších ako 12 rokov je plne zaočkovaných.

Ako uviedlo v utorok španielske ministerstvo zdravotníctva, cieľom očkovania detí vo veku päť až 11 rokov je "znížiť výskyt choroby v tejto vekovej kategórii, ako aj infekcií v rodinnom prostredí, v školách a v komunitách". Podľa ministerstva sú v súčasnosti deti do 12 rokov skupinou s najvyššou mierou nákazy.

V Španielsku je v tejto vekovej kategórii približne 3,3 milióna detí, ktoré sú teraz oprávnené dať sa zaočkovať, poznamenal rezort zdravotníctva a doplnil, že krajina dostane prvú zásielku pediatrických vakcín od spoločnosti Pfizer 13. decembra a začne ich podávať o dva dni neskôr. Dve dávky vakcíny dostane dieťa v osemtýždňovom intervale, pričom dávky budú tretinové v porovnaní s dávkami pre dospelých a dospievajúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok