Poukazy pre seniorov sú minulosťou. Dostanú 300 eur na ľubovoľné použitie

TA3 TASR
7.12.2021 16:04

Poukazy v hodnote 500 eur ako motivácia pre seniorov pri očkovaní by sa mohli zmeniť na 300 eur a vyplácať by sa mali v hotovosti pri tretej dávke vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel.

Motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou. Informoval o tom minister financií Igor Matovič na utorkovej tlačovej konferencii. Hovoril pritom o kompromise.

Ľudia nad 60 rokov by podľa kompromisného návrhu, ak sú už zaočkovaní treťou dávkou, mohli dostať 300 eur. Ak je niekto zaočkovaný druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane potom, ako sa zaočkuje treťou dávkou. Ak niekto má prvú dávku a absolvuje druhú do Vianoc, získal by 200 eur v hotovosti. Príspevok 200 eur by mali získať aj tí, ktorí sa do 24. decembra minimálne zaregistrujú a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Prostriedky by sa nevyplácali v poukazoch a neboli by viazané na použitie v hoteloch, reštauráciách či vybraných službách, ako bolo pôvodne navrhované. Minister financií priblížil, že úmysel ja zatiaľ taký, aby príspevok dostali ľudia poštovou poukážkou, ktorú si vyberú na pošte. Zároveň podotkol, že nebola "dobrá vôľa" v celej koalícii ani opozícii, aby pomohli dotknutým prevádzkam 500 miliónmi eur, s čím počítal pôvodný návrh.

"Pevne verím, že žiaden dôchodca, ktorý na dvoch dávkach už raz bol, neodolá tejto ponuke a prilepší si takto do rozpočtu," vyhlásil Matovič. Poďakoval sa partnerom v koalícii, že boli ochotní na tento návrh pristúpiť. "Toto je posledný pokus primäť tých najviac ohrozených ľudí k očkovaniu pozitívnou motiváciou," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok