Zo štátnych škôl radšej odídu, aby sa vyhli vakcíne. S očkovaním učiteľov v Maďarsku je problém

TA3 TASR
7.12.2021 11:37

Situácia okolo povinného očkovania učiteľov maďarských štátnych škôl proti ochoreniu Covid-19 je komplikovaná, pretože mnohí nezaočkovaní učitelia plánujú radšej zmeniť zamestnanie a ísť učiť do súkromných či cirkevných škôl. Upozornil na to v utorok spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na prieskum maďarského Národného pedagogického zboru.

česko
TASR/AP (ilu)

Predseda Národného pedagogického zboru Péter Horváth uviedol, že prieskum bol vykonaný na 1522 školách, čo je zhruba štvrtina všetkých štátnych škôl v krajine. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že 5270 pedagógov nie je zaočkovaných a 3338 z nich sa ani v budúcnosti nemieni nechať zaočkovať. Na školách, ktoré sa zúčastnili na prieskume Národného pedagogického zboru, pracuje 3289 nezaočkovaných nepedagogických zamestnancov, z nich 2081 odmieta vakcináciu.

Horváth zdôraznil, že odchod pedagógov i zamestnancov štátnych škôl sa dotkne práve tých školských zariadení, ktoré už aj v súčasnosti majú nedostatok personálu. Maďarská vláda 28. októbra rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

V zmysle nariadenia vlády v prípade, ak sa zamestnávateľ nepodriadi povinnosti zaočkovať sa, môže mu zamestnávateľ dať neplatené voľno, a ak sa takýto stav nezmení do jedného roka, môže ho zamestnávateľ prepustiť. Učitelia vo verejnom školstve boli v priebehu novembra vyzvaní, aby sa dali prvou dávkou vakcíny zaočkovať najneskôr do 15. decembra.

V Maďarsku, ktoré má necelých desať miliónov obyvateľov, je proti covidu zaočkovaných už vyše 6,1 milióna osôb, z nich takmer 5,9 milióna dostalo dve dávky. Počet zaočkovaných tromi dávkami vakcíny dosiahol 2.790.263. Od začiatku pandémie tam zaznamenali 1.161.879 nakazených a 35.835 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok