Migrácia a pašovanie tovaru. To sú najväčšie hrozby na slovensko-ukrajinskej hranici, hovorí polícia

TA3 TASR
7.12.2021 11:04

Hlavnými hrozbami na spoločnej slovensko-ukrajinskej hranici zostáva naďalej nelegálna migrácia zločineckými skupina a pašovanie tovaru, najmä tabakových výrobkov.

hranica Ukrajina Sobrance 1140 px (TASR)
TASR

Počas minulotýždňového on-line rokovania sa na tom zhodli hraniční splnomocnenci oboch krajín, riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru Robert Gucký a hlavný predstaviteľ Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny Serhii Deineko. 

Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Témou bola tiež nelegálna migrácia v Bielorusku a migračné trasy. "V oblasti zabránenia pašovania spotrebného tovaru prostredníctvom neoprávnených preletov malých leteckých zariadení cez slovensko-ukrajinský úsek štátnej hranice sa partneri dohodli na zriadení expertnej pracovnej skupiny. Tá by mala riešiť výmenu informácií a navrhovať opatrenia na elimináciu tohto fenoménu," priblížil Slivka.

Zvýšenú pozornosť venovali taktiež nepriaznivej situácii v oblasti nelegálnej migrácie v Bielorusku a možný dosah v prípade odklonu súčasných migračných trás smerujúcich do Poľska a Litvy. Ukrajinský hlavný hraničný splnomocnenec podotkol, že situáciu dôsledne monitorujú. 

V smere z Bieloruska zatiaľ zadržali len dvoch štátnych príslušníkov Kuby. Ubezpečil, že ak by sa situácia zhoršila a časti migrantov by sa podarilo vstúpiť z územia Ukrajiny na územie Slovenska, dodržiavať budú Dohodu medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o readmisii osôb. V praxi to znamená, že takýchto migrantov budú preberať späť na územie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok