Fico: Poukazy za vakcíny sú kupovaním ľudí. Matovič má psychický problém, jeho názor Smer nezaujíma

TA3
7.12.2021 10:47

Minister financií Igor Matovič prišiel s návrhom odmeňovania za očkovanie formou poukazov v hodnote 500 eur a taktiež s kompenzačným príspevkom na energie. Cieli pritom na dôchodcov, ktorí tradične bývajú v centre záujmu sociálnodemokratických strán. Predseda Smeru-SD Robert Fico má na motivovanie ľudí a finančné príspevky iný názor.

Kladenie vencov strany Smer SD pred sochou Alexandra Dubčeka
TA3 / David Duducz

Stolička s macíkom

"Pán Matovič vôbec nebrnká na citlivú tóninu opozícii, on predovšetkým brnká na nervy vlastnej vládnej koalícii," vyjadril sa Fico s tým, že nechce komentovať vyjadrenia ani názory lídra OĽANO. 

"Ak niekto, kto bol chvíľu predsedom vlády Slovenskej republiky a teraz je ministrom financií, ide na vlastnú tlačovú konferenciu a potrebuje tam stoličku s macíkom, na ktorého sa pozerá, tak sa zdá, že má nejaký vážny psychiatrický problém," vyjadril sa šéf Smeru. "Nás vôbec to, čo hovorí pán Matovič, nezaujíma," zdôraznil s tým, že Matovičove poukazy ani kompenzácie určite nepodporia.

Poukazy nemotivujú

Podľa Fica poukazy k vakcíne nikoho nemotivujú a aj štátna očkovacia lotéria, "ktorá stála okolo 30 miliónov eur, podľa expertov viedla k nárastu očkovanosti o 0,04 percenta". Fico je presvedčený, že ide o "kupovanie ľudí". Fico odmieta, že jeho vláda by dopustila zaplnenie nemocníc. Ako povedal, pozitívnemu pacientovi by dali lieky a "pracovali" by s ním.

Fico kritizuje, že minister financií ponúka dôchodcom "šmýkanie sa na tobogánoch alebo nechty", skôr ich tým vraj uráža. Seniori podľa neho potrebujú v prvom rade hotovosť a peniaze. Smer teda za Matovičov zákon hlasovať nebude, ale ak by napriek tomu prešiel, v druhom čítaní opozičná strana predloží návrh, aby bola seniorom poskytnutá finančná hotovosť 500 eur. Tento príspevok by podľa Fica nemal byť viazaný ani na očkovanie. 

"Očkovať by sa mali ľudia kvôli zdraviu, nie peniazom," tvrdí Fico. "Ak sa budeme k ľuďom správať normálne aj slušne, podstatne viac ľudí by išlo na očkovanie," povedal s tým, že dobrovoľnosť je základ. Zároveň zdôraznil, že on sám od vakcíny nikdy nikoho neodhováral.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok