Nemecko má novú vládnu koalíciu, zmluvu podpísali tri strany

TA3 TASR
7.12.2021 09:32

Predstavitelia Sociálnodemokratickej strany Nemecka, Zelených a Slobodnej demokratickej strany v utorok dopoludnia v Berlíne podpísali koaličnú zmluvu novej nemeckej vlády.

Informoval o tom denník Die Welt. V stredu má byť za nového kancelára v Spolkovom sneme zvolený Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorý po 16 rokoch nahradí na čele vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie Nemecka. Po zvolení Scholza za kancelára zloží prísahu i jeho nový vládny kabinet, približuje agentúra DPA.

Scholz označil podpísanie koaličnej zmluvy za akt, ktorý "naštartuje novú vládu". Predseda Slobodnej demokratickej strany Christian Lindner vyhlásil: "Teraz začína čas činov." Spolušéfka Zelených Annalena Baerbocková uviedla, že koaličná zmluva odráža rozmanitosť Nemecka.

K podpísaniu koaličnej dohody došlo dva a pol mesiaca po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa konali 26. septembra. Konzervatívna Únia CDU/CSU v nich utrpela výraznú porážku.

Víťazná Sociálnodemokratická strana Nemecka sa na vláde dohodla s liberálmi zo Slobodnej demokratickej strany a Zelenými. Dosiahnutú 177-stranovú koaličnú dohodu predstavili 24. novembra. Členovia všetkých troch strán následne dohodu schválili, pričom ako poslední z nich oznámili v pondelok výsledky svojho hlasovania Zelení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok