USA budú olympiádu bojkotovať, hovoria o genocíde. Olympijský výbor rozhodnutie rešpektuje

TA3 TASR
7.12.2021 07:58

Medzinárodný olympijský výbor rešpektuje rozhodnutie amerických úradov bojkotovať nadchádzajúce zimné olympijské hry v Pekingu. Čínska vláda v tejto súvislosti zdôraznila, že hry "nie sú pódiom pre politické gestá a manipuláciu".

USA v pondelok oznámili, že na zimné olympijské hry 2022 nevyšlú žiadnych predstaviteľov vlády. Má ísť o diplomatický bojkot športového sviatku, ktorý sa uskutoční od 4. do 20. februára.  

Dôvodom bojkotu, ktorý však nezabráni účasti športovcov USA, je porušovanie ľudských práv v Číne. "Bidenova administratíva nevyšle žiadne diplomatické alebo oficiálne zastúpenie na zimné olympijské a paralympijské hry 2022 v Pekingu vzhľadom na pokračujúcu genocídu a zločiny voči ľudskosti v Sin-ťiangu v Čínskej ľudovej republike a ďalšie porušovanie ľudských práv. Športovci v tíme USA majú našu plnú podporu," uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa jej slov budú amerických športovcov podporovať z domova.

Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv a americkí predstavitelia vyhlásili, že považujú kroky jej vlády namierené voči Ujgurom a príslušníkom ďalších prevažne moslimských menšín v oblasti Sin-ťiang na západe krajiny za genocídu a zločiny proti ľudskosti. Množstvo ľudskoprávnych organizácií vyzvalo aj na úplný bojkot hier v Pekingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok