Prezidentka podpísala novelu zákona. V obciach budú môcť fungovať obecné mládežnícke parlamenty

TA3 TASR
7.12.2021 00:21

Obecné zastupiteľstvo bude mať po novom možnosť zriadiť nové orgány obce, a to obecný mládežnícky parlament a radu seniorov. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Posilniť sa má tiež postavenie školského parlamentu, má ísť o orgán reprezentujúci žiakov školy.

online_zastupitelstva.jpg
TA3

Podrobnosti o fungovaní, zložení, členoch a ich odmeňovaní, právomociach a úlohách obecného mládežníckeho parlamentu a rade seniorov bude upravovať obecné zastupiteľstvo. Súčasné žiacke školské rady sa podľa novely stanú školskými parlamentmi. 

Mládežnícky parlament budú môcť zriaďovať aj zastupiteľstvá vyššieho územného celku či jednotlivé organizácie samosprávy. "Navrhuje sa, aby aj fyzická osoba, právnická osoba alebo zastupiteľstvo vyššieho územného celku, nie však obec, mohli zriaďovať mládežnícky parlament. Ide o parlament odlišný od obecného mládežníckeho parlamentu," uviedli predkladatelia v návrhu.

Jeden z predkladateľov Tomáš Šudík pripomenul, že tieto orgány budú samosprávne, politicky nezávislé a riadené na občianskom princípe. "Prijatie tohto návrhu prispeje k rozvoju aktívneho občianstva už v mladom veku. Prostredníctvom zjednodušených demokratických procesov dochádza k pochopeniu politického systému a následne aj štruktúry moci v štáte," doplnil. 

Možnosť zriadenia rady seniorov má zároveň umožniť medzigeneračnú spoluprácu, keďže rada by mala spolupracovať s obecným mládežníckym parlamentom a školskými parlamentmi. Nová legislatíva bude účinná od 1. januára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok