Komorowski: Poľsko bude pripravené na prijatie eura v roku 2015

TASR
20.11.2012 09:16

Poľsko pripravuje plán vstupu do eurozóny a bude pripravené na prijatie eura v roku 2015, povedal v pondelok poľský prezident Bronislaw Komorowski. Jeho vyhlásenie dokazuje, že zákonodarcovia v Poľsku napriek dlhovej kríze veria v budúcnosť spoločnej meny.

Komorowski: Poľsko bude pripravené na prijatie eura v roku 2015
SITA

"Pripravuje sa akčný plán vstupu do eurozóny, ktorý sa verejnosti predstaví vo forme kalendára vo vhodnej chvíli," citovala Komorowskeho poľská tlačová agentúra PAP. "Som presvedčený, že naša ekonomika bude na tento krok pripravená v roku 2015," povedal poľský prezident, no presný termín prijatia spoločnej meny nespresnil.

Poľskí zákonodarcovia sa prestávajú brániť skorému vstupu krajiny do menovej únie, pretože si uvedomujú, že Poľsko môže byť v jadre európskeho rozhodovania len vtedy, keď prijme spoločnú európsku menu, tvrdia analytici. Aj najnadšenejší podporovatelia členstva Poľska v euroklube však vravia, že to bude najskôr v roku 2016.

Pravidlá vstupu do eurozóny od kandidátskych krajín vyžadujú, aby od chvíle, keď sú na vstup do únie pripravené, počkali ešte dva roky. Poliaci sú tiež presvedčení, že menová únia sa najprv musí zotaviť z dlhovej krízy, ktorá ňou otriasla. Pred vstupom bude treba ešte prekonať prekážky, priznal aj Komorowski. "Toto rozhodnutie bude jednoduchšie, keď sa eurozóna zahojí," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok