Konzílium premýšľa aj o možnosti uvoľňovania opatrení pred Vianocami, tvrdí Mikas

TA3
6.12.2021 22:34

Hygienici ostávajú konzistentní vo svojich postojoch a žiadajú predĺženie lockdownu o ďalších desať dní. Budú to politici akceptovať, alebo nájdu opäť neodborné, politické riešenie? Kedy sa začnú opatrenia zmierňovať? V relácii Téma dňa nám odpovedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Terajší lockdown mal byť prísnejší

Ján Mikas povedal, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navrhoval s konzíliom odborníkov lockdown ešte dva týždne pred jeho schválením. Zbytočne sa podľa neho stratili dva týždne. Lockdown podľa neho nebol taký prísny, ako navrhovali odborníci. Pokračoval, že sa jednak nezatvorili školy, ako navrhovali odborníci a taktiež sa netestovalo v práci dvakrát do týždňa. 

"Tým sme samozrejme stratili určitý čas a aj tie opatrenia pravdepodobne nebudú také účinné, ako by boli, keby sa schválili hneď na ten prvý pokus," doplnil. Podľa neho môže aj takáto forma lockdownu pomôcť epidemiologickej situácii. Otázkou však podľa neho zostáva, akým spôsobom sa k tomu vláda v najbližšom období postaví a či sa rozhodne lockdown predĺžiť aspoň o týždeň.

Hlavný hygienik Ján Mikas je presvedčený, že odborníci sa snažia maximálne ako vedia a prichádzajú s návrhmi, ktoré sú kompromisné a ktoré si vedia predstaviť, že by mohli teoreticky fungovať aj v živote. "Nie sú to úplne návrhy cez ružové okuliare," poznamenal.

Mikasovi je jasné, že nie všetky návrhy vo vláde prejdú, ale myslí si, že by bolo veľmi dobré, aby sa o opatreniach vo vláde komunikovalo jednotne. Pokračoval, že ak by sa o opatreniach vo vláde komunikovalo jednotným spôsobom, lepšie by to bolo prijímané aj verejnosťou. "Áno, chápem, že je to náročné, ale sme naozaj v ťažkej situácii a vtedy by sa tí odborníci mali počúvať viac," skonštatoval.

Lockdown by podľa neho mal byť dlhší

Lockdown by mal podľa neho trvať minimálne dva až tri týždne. "Z epidemiologického pohľadu je však veľmi dôležité, ako je nastavený a akým spôsobom sa tie nastavené opatrenia dodržiavajú," podotkol. Povedal, že ak ich ľudia nebudú dodržiavať alebo ak sa z tých dôležitých opatrení upustí, efekt lockdownu je potom veľmi malý. 

Hlavný hygienik tvrdil, že na to, aby sme pocítili dôsledky lockdownu treba počkať minimálne dva či tri týždne. Závisí to podľa neho od množstva faktorov. Spomenul, že konzílium rozmýšľa aj o možnosti uvoľňovania opatrení pred vianočnými sviatkami, aby to ľudia brali ako určitý typ motivácie na dodržiavanie opatrení.

Vyjadril sa aj o systéme OTP vo vlakoch či autobusoch

Hlavný hygienik Slovenskej republiky povedal, že diskusie o tom, kto bude vo vlakoch a autobusoch kontrolovať covidpasy ešte prebiehajú. Podľa neho bude veľmi dôležité, ako sa k tomu postaví samotný rezort dopravy. Ohľadom železničnej dopravy povedal, že si vedia takýto režim predstaviť. Išlo by najmä o diaľkové spoje a hlavné železničné spoje. Spomenul, že mobilita cestujúcich by sa mohla zminimalizovať napríklad aj napojením väčšieho počtu vozňov na najfrekventovanejšie vlakové spojenia.

Ján Mikas hovoril aj o ohniskách na školách a súhlasil, že ohniská sa nachádzajú najmä tam. "Ak si pozrieme chorobnosť jednotlivých vekových skupín, tak je jasné, že druhý stupeň základných škôl a stredoškoláci jasne vedú," poznamenal. Potvrdil, že ohniská na školách sú, avšak doplnil, že sú to nie len covidové ohniská, ale aj ďalšie akútne respiračné ochorenia.

Školy sa podľa neho mali zatvoriť naraz

Mikas si myslí, že pre školy a celkový lockdown mohlo byť lepšie, keby sa všetky školy zatvorili naraz. Mrzí ho, že riešiť to momentálne musia regionálni hygienici, ktorí musia v rámci Slovenska vyhodnocovať epidemiologickú situáciu. Efekt významného zníženia mobility vekových skupín sa na Slovensku vďaka nezatvoreniu škôl podľa neho čiastočne stratil.

V nemocniciach čoraz častejšie končia aj mladšie ročníky. Sú to skupiny ľudí, ktorým je okolo štyridsať alebo päťdesiat rokov. Podľa Jána Mikasa sa dá povedať, že sa to stáva trendom. Podotkol, že vplyv na to môže mať aj to, že veľa ľudí v tejto vekovej skupine nie je zaočkovaných. Upozornil aj na to, že vírus svoje vlastnosti neustále mení a vplýva aj na samotný klinický priebeh.

Ján Mikas na záver spomenul aj niekoľko odporúčaní, ako by Slováci mali stráviť Vianoce. "Najlepšie je chrániť seba aj tých najbližších," uviedol. Pokračoval, že úplne najlepšie je podľa neho byť zaočkovaný a človek by sa s najbližšími mal stretávať iba vtedy, ak nemá žiadne iné klinické príznaky akútneho respiračného ochorenia. "Prípadne ak mám starkých, ktorí nie sú zaočkovaní, tak radšej návštevu zvážim," uzavrel.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok