Pandémia ovplyvnila aj oblasť verejnej správy. Výdaj osobných či cestovných dokladov klesol až o 60 percent

TA3 TASR
6.12.2021 19:39

Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila minulý rok aj oblasť verejnej správy. Vydaných bolo menej občianskych aj vodičských preukazov, až o 60 percent klesol záujem o cestovné pasy. Vyplýva to zo Správy o stave verejnej správy za rok 2020, ktorú vypracoval Inštitút správnych a bezpečnostných analýz Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

vodičský preukaz vzor
TA3

Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Slovenskej republiky. Vplyv pandémie podľa správy vidieť aj na úseku matrík, a to na nižšom počte evidovaných sobášov a na vyššom počte evidovaných úmrtí. 

Občania tiež vlani menej navštevovali klientske centrá pri okresných úradoch. "Pozitívne sa dá hodnotiť, že takmer 70 percent obyvateľov využíva internet na komunikáciu s úradmi, pričom v tomto smere patrí Slovensko k lepším krajinám v Európe," uvádza sa v správe.

Okrem toho správa poukazuje napríklad aj na zvýšený počet evidovaných podnikateľských subjektov či nárast počtu evidovaných elektromobilov za rok (o 82 percent). 

Značná časť je tiež venovaná téme spoločných obecných úradov, ktoré môžu vytvárať samosprávy na rôznych úsekoch. V súčasnosti má Slovensko jednu z najmenších priemerných veľkostí správnych jednotiek na lokálnej úrovni.

Cieľom publikácie je na základe dát komplexne popísať súčasný stav verejnej správy na Slovensku. "Vypracovaním a zverejnením správy chceme zvýšiť povedomie o činnostiach, ktoré verejná správa zabezpečuje, a posilniť vnímanie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky ako gestora politík v oblastí verejnej správy. Ponúkame zároveň súbor podkladov, ktoré sú k dispozícii orgánom štátnej správy pri prijímaní strategických rozhodnutí o politikách, zákonoch či investíciách," vysvetlil riaditeľ Inštitútu správnych a bezpečnostných analýz Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Tomáš Černěnko s tým, že odborná aj široká verejnosť nájde v publikácii mnohé informácie, ktoré doteraz neboli takto prezentované. Dodal, že ide o prvé vydanie publikácie, pričom inštitút plánuje vydávať správu každoročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok