Predstavitelia USA chcú odradiť Putina od invázie na Ukrajinu. Zvažujú širokú škálu sankcií

TA3 TASR
6.12.2021 19:23

Americkí predstavitelia v súčasnosti zvažujú širokú škálu sankcií voči Rusku, ktorých cieľom je odradiť šéfa Kremľa Vladimira Putina od spustenia invázie na Ukrajinu.

vojaci armáda ukrajina 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom v pondelok televízia CNN s odvolaním sa na ľudí oboznámených s diskusiami. Zvažované sankcie podľa CNN zahŕňajú nové opatrenia proti členom Putinovho vnútorného kruhu a ruským výrobcom energie a jednu potenciálnu "jadrovú možnosť" – odpojenie Ruska od medzinárodného platobného systému SWIFT, ktorý používajú banky na celom svete.

Americkí predstavitelia podľa CNN uviedli, že ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie o tom, či a kedy uplatniť nové sankcie. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena podľa nich v súčasnosti rokuje s európskymi partnermi – z ktorých mnohí majú užšie ekonomické vzťahy s Ruskom – v nádeji na koordináciu opatrení.

Ľudia oboznámení s diskusiami uviedli, že nové ekonomické sankcie by sa mohli týkať aj ruského štátneho dlhu. Je tiež pravdepodobné, že sa zamerajú na ruských oligarchov; obmedzia im schopnosť cestovať a potenciálne im prerušia prístup k americkým bankovým systémom a systémom kreditných kariet.

Ako uviedla CNN, nové zistenia amerických tajných služieb odhadujú, že Rusko by mohlo začať vojenskú ofenzívu na Ukrajine v priebehu niekoľkých mesiacov, keďže pozdĺž hranice zhromaždilo približne 175-tisíc vojakov.

CNN minulý týždeň v piatok informovala, že ruské sily majú na hraniciach s Ukrajinou rozmiestnené kapacity na uskutočnenie rýchlej a okamžitej invázie vrátane vybudovania zásobovacích trás a že súčasná úroveň ruského vybavenia v oblasti znamená, že Moskva by mohla zásobovať svoje sily v prvej línii sedem až desať dní a iné podporné jednotky až jeden mesiac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok