Bielorusko odpovedá na nové sankcie Západu. Rozhodli sa pre nich vytvoriť niekoľko vlastných zákazov

TA3 TASR
6.12.2021 19:04

Bielorusko sa odplatilo medzinárodnému spoločenstvu za najnovšie kolo sankcií uvalením vlastných zákazov vstupu a obmedzení dovozu. V pondelok tieto kroky oznámilo ministerstvo zahraničných vecí v Minsku.

Informuje o tom tlačová agentúra DPA. Bielorusko zakáže "dovoz množstva tovarov pochádzajúcich zo štátov uplatňujúcich neoprávnené protibieloruské sankcie", uviedlo ministerstvo.

Bielorusko zavedie aj obmedzenia pre letecké spoločnosti z Európskej únie a Británie. Bude to odplata za sankcie voči bieloruským štátnym aerolíniám Belavia za ich úlohu v migračnej kríze na východnom okraji EÚ. Názvy spoločností a mená jednotlivcov postihnutých sankciami neboli konkretizované, ako ani krajiny, proti ktorým je namierený zákaz dovozu nešpecifikovaných tovarov.

V oznámení ministerstva sa však zdôrazňuje dôležitosť posilňovania ekonomických vzťahov s Ruskom. Minulý týždeň EÚ, Británia, Spojené štáty a Kanada uvalili na Bielorusko nové sankcie. 

Ako dôvod uviedli, že Minsk sa naďalej snaží podnecovať krízu na hranici s EÚ, keď zámerne prepravuje utečencov z vojnových krajín do Minska a potom im umožňuje cestovať smerom k Poľsku, Litve a Lotyšsku.

Mnohí migranti sú v pohraničnej oblasti uviaznutí celé týždne, čakajú tam a dúfajú, že v ceste do Európy budú pokračovať. Poľsko podľa údajov štátnej pohraničnej stráže dosiaľ zaznamenalo približne 40-tisíc pokusov o ilegálne prekročenie hranice, z nich 8900 v novembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok