Európska agentúra pre lieky odporučila schváliť protizápalový liek na liečbu covidu

TA3 TASR
6.12.2021 19:57

Európska agentúra pre lieky v pondelok odporučila schváliť používanie protizápalového lieku RoActemra na liečbu dospelých ľudí hospitalizovaných s ťažkým priebehom ochorenia Covid-19.

pacient koronavírus nemocnica zdravotníci 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Rozhodnutie tejto liekovej agentúry Európskej únie, ktoré musí potvrdiť Európska komisia ako výkonný orgán EÚ, rozširuje používanie lieku RoActemra, vyrábaného švajčiarskou farmaceutickou spoločnosťou Roche, ktorým sa v súčasnosti liečia formy artritídy (zápalového ochorenia kĺbov).

EMA so sídlom v holandskom hlavnom meste Amsterdam uviedla, že liek sa teraz môže používať u dospelých pacientov chorých na covid, ktorých v súčasnosti liečia kortikosteroidmi (čiže kortikoidmi) a vyžadujú si doplnkový kyslík alebo umelú pľúcnu ventiláciu.

Liek, podávaný vnútrožilovo, potláča proteín nazývaný interleukín 6, ktorý sa často vyskytuje v nadmernom množstve u pacientov s covidom. Ako EMA napísala, výskum medzi 4116 hospitalizovanými dospelými ľuďmi s ťažkým priebehom covidu ukázal, že liečba prípravkom RoActemra pridaná k štandardnej liečbe znižuje riziko smrti v porovnaní len so samotnou štandardnou liečbou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok