Koncept BMW XM kombinuje elektrický pohon s výkonným osemvalcom

TA3/SZ
6.12.2021 17:00

BMW predstavilo koncept XM, ktorý má byť predzvesťou najvýkonnejšieho, sériovo vyrábaného modelu od BMW M

Koncept BMW XM kombinuje elektrický pohon s výkonným osemvalcom
BMW

Divízia BMW M predstavila na podujatí Art Basel koncept pod názvom XM. Ide o výkonné športové SUV, ktoré by sa malo dostať do sériovej výroby koncom roku 2022. Pôjde o prvé auto kompletne navrhnuté a vyrábané divíziou M od čias legendy s názvom BMW M1. Sériová podoba bude taktiež odhalená budúci rok a bude oslavou 50. výročia založenia divízie BMW M.

Vzhľad exteriéru by mal stvárňovať dynamiku, agilitu a precíznosť, teda hlavné vlastnosti auta. Novinka bude dostupná len ako plug-in hybrid, ktorý dokáže prejsť na jedno nabitie vzdialenosť približne 80 kilometrov. Hybridný systém bude spriahnutý s benzínovým V8 motorom. Sústava bude generovať výkon až 750 koní a 1000 Nm krútiaceho momentu. Pôjde tak o najvýkonnejšie sériové auto z dielne BMW M.

XM BMW

Pri pohľade zvonku zaujmú obrovské mriežky chladiča a rozdelené predné svetlomety. Rozdelenie svetiel pravdepodobne napovedá nové smerovanie dizajnu BMW. Grafika denného svietenia svojim hranatým dizajnom len podčiarkuje dravosť a agresivitu konceptu. Zaujímavé je však aj svetelné lemovanie predných obličiek, ktoré bude vytvárať najmä v noci nezameniteľný svetelný podpis. Novinkou sú taktiež aj svetlá umiestnené v rohoch nad čelným oknom.

XM BMW

V zadnej časti pohľadu neuniknú LED svetlá zasahujúce až do zadných blatníkov. Ďalším elementom tvoriacim zadnú časť auta je štvorica rozmerných koncoviek výfukového systému umiestnených v difúzore nad sebou. Logo BMW už nenájdeme v strede kufrových dverí, ako býva zvykom. Teraz sa dizajnové oddelenie rozhodlo umiestniť logo automobilky na zadné okno, a to hneď dvakrát do jeho horných rohov. Zaujímavé riešenie.

XM BMW

Rovnako dizajnovo atraktívne je aj vnútro auta. Obklad interiéru bol vyrobený z uhlíkových vlákien, ktoré je prepletené medenými vláknami, čo pôsobí naozaj hodnotne. Na palubnej doske si našiel svoje miesto veľký, zahnutý displej BMW Curved Display, ktorý ma predstavovať modernú éru. Kožený športový volant zdobia dva červené prúžky evokujúce športovosť.

Kým predná časť je zameraná na vodiča a radosť z jazdy, zadná časť stelesňuje luxus. Priestor pre zadných pasažierov dostal názov M Lounge. Zadná časť je obšitá luxusnými materiálmi v zeleno modrých farbách. Priestor na sedenie pripomína skôr gauč v obývačke, ako interiér auta. Zaujímavé riešenie prináša aj strop, ktorý je 3D a je tvorený množstvom trojuholníkov. Samozrejmosťou je ambientné podsvietenie, ktoré je možné nastaviť na farby evokujúce BMW M. Do akej miery sa prvky konceptu dostanú aj do sériovej podoby sa dozvieme pravdepodobne až pri oficiálnom predstavení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok