Boje medzi Izraelom a militantmi z Gazy si vyžiadali vyše 100 obetí

TA3, SITA, TASR
20.11.2012 09:41

Na Blízkom východe diplomati pokračujú v snahe o ukončenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Vzájomné ostreľovanie si už vyžiadalo viac ako stovku mŕtvych v pásme Gazy a tri izraelské obete.

Boje medzi Izraelom a militantmi z Gazy si vyžiadali vyše 100 obetí
SITA

Prímerie v nedohľadne

Násilie na Blízkom východe neutícha a ani počas siedmeho dňa krvavej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi nie je v dohľade skorá dohoda o prímerí. V noci na dnes izraelské lietadlá znovu útočili na ciele v pásme Gazy, pokým z toho palestínskeho územia militanti opätovne odpaľovali rakety na Izrael.

Podľa palestínskych zdrojov zasiahlo izraelské vojenské letectvo v noci okrem iného budovu banky v meste Gaza, ktorej prostredníctvom vypláca mzdy radikálne hnutie Hamas, vládnuce v pobrežnom pásme.

Viacero zranených previezli do nemocní, uviedla palestínska tlačová agentúra Maan. Terčom útoku boli tiež vládna budova a dom veliteľa milícií. Útoky hlásili aj z mesta Chán Júnis na juhu a miest Bajt Hánún a Bajt Láhija na severe pásma.

Izraelský spravodajský portál Ynet informoval, že len v pondelok vystrelili z Gazy 135 rakiet, z ktorých 67 dopadlo na izraelské územie. Ďalších 42 striel zachytili a zničili vo vzduchu. V noci na dnes dopadla podľa správy jedna strela na mestečko Ofakim, pričom vo viacerých izraelských obciach zaznel letecký poplach. Správy o obetiach alebo škodách sa zatiaľ neobjavili.

Izrael povolal zálohy

Od začiatku nového konfliktu minulú stredu zahynulo podľa ministerstva zdravotníctva Hamasu najmenej 107 Palestínčanov a vyše 800 ďalších utrpelo zranenia. Približne polovicu zabitých tvorili civilisti, pričom medzi zranenými bolo 200 detí. O život pri jedno z raketových útokov prišli tiež traja Izraelčania.

Netanjahu v pondelok večer zvolal svojich najbližších ministrov, aby sa poradili o pokračovaní vojenskej operácie v pásme Gazy a možnej pozemnej ofenzíve. Podľa izraelského rozhlasu už izraelská armáda povolala približne 40 tisíc záložníkov.


Politici do pásma Gazy

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v utorok pricestuje do palestínskeho Pásma Gazy, ktoré je už niekoľko dní terčom izraelských leteckých útokov. Davutoglu by sa mal pripojiť k delegácii Ligy arabských štátov, ktorej zástupcovia vrátane generálneho tajomníka Nabíla al-Arabího prídu Gazanom vyjadriť podporu.

Turecký minister predtým ofenzívu Izraela označil za "zločin proti ľudskosti" a podľa Anadolu sa pre návštevu rozhodol počas nedeľňajšieho stretnutia s vodcom palestínskeho hnutia Hamás Chálidom Mišálom v Káhire.

USA vyslali k Izraelu flotilu

Spojené štáty vysielajú tri vojenské lode do východnej časti Stredozemného mora pre prípad, že budú potrebné na evakuáciu amerických občanov z Izraela. 

Dvaja nemenovaní predstavitelia USA podľa správy uviedli, že ide o výlučne preventívne opatrenie. Evakuácia po mori je totiž veľmi nepravdepodobná a americká vláda ani žiadnu momentálne neplánuje. Američania, ktorí chcú odísť z regiónu, tak môžu urobiť komerčnými letmi.

Rozhodnutie vrátiť lode, ktoré cestovali späť do USA, do regiónu však podčiarkuje rastúce znepokojenie nad možným smerovaním konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v pásme Gazy, konštatovala CNN.

Mursí: Prímerie na Blízkom východe je otázkou niekoľkých hodín

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok