FOTO Mikuláš v hasičskom aute? Dobrovoľníci podnikli spanilé jazdy, aby potešili stovky detí

TA3/hm
6.12.2021 15:55

Šírenie radosti nestopla ani pandémia. Dobrovoľné hasičské zbory z Bratislavského kraja pripravili deťom v nedeľu netradičný mikulášsky zážitok - dokonca dvojnásobný. Rozdávanie balíčkov prispôsobili opatreniam, a tentokrát patrón detí, čert aj anjeli jazdili v Bernolákove a Novej Dedinke vo vysvietených hasičských autách priamo k plotom najmenších. V bratislavskej Rači si mohli deti nádielku zase vyzdvihnúť počas prechádzky.

FOTO Mikuláš v hasičskom aute? Dobrovoľníci podnikli spanilé jazdy, aby potešili stovky detí
Miro Pochyba

Cukrovinky a ovocie, no aj cibuľa a uhlie. Tucet očkovaných dobrovoľníkov z DHZ Bratislava-Rača chcelo aj napriek prísnym opatreniam vyčariť deťom úsmev na tvári. Tradičnú nádielku nevynechali ani tento rok, a keďže mestská časť vítanie Mikuláša pre lockdown zrušila, pripravili akciu vo vlastnej réžii. 

Balíčky deťom povešali na plot

Najskôr sa zásobili 50 kilogramami ovocia a 150 balíkmi sladkostí. Ako uviedla pre TA3 veliteľka zboru Daniela Olenočinová, hoci chodili deti s rodičmi priebežne, bolo ich veľa, a tak museli sladkosti viackrát dokupovať. Pre veľký záujem nakoniec obdarovali vyše 800 detí. Vrecúška so sladkosťami, ktoré nakúpili z vlastných zdrojov, deťom povešali na plot zbrojnice, kde si ich mohli vyzdvihnúť bez rizika. Očkovaní Mikuláš, čert a aj anjeli mávali deťom z terasy.

Račianski hasiči odviezli balíčky počas dňa aj deťom do detského domova Dúha vo Vrakuni. "Vidieť tie rožiarené očiská detí je na nezaplatenie, je to nádherný pocit. Slovo ďakujem nás nielen potešilo, ale nás aj motivuje pracovať ďalej," dodala veliteľka. Obdarovať sa chystajú na začiatku týždňa aj seniorov.

Čert Rača DHZ Bratislava-Rača

Spanilá jazda Mikulášovho tímu

Dvojnásobnú radosť pripravila deťom päťčlenná posádka v Bernolákove. Pôvodne chceli navštevovať deti od plotu k plotu, no pre pandemické opatrenia, museli svoje plány okresať, a zostali len pri jazde vysvieteným autom a mávaní z okna. "Na naše prekvapenie na uliciach stáli zástupy ľudí, tak sme náš plán trošku upravili, a rozdávali sme aj lízatká," uviedol predseda DHZ Bernolákovo Oliver Kopecký s tým, že celý tím hasičov vo vozidle bol zaočkovaný alebo po prekonaní covidu.

Popri spanilej jazde dedinou, napokon rozdali aj sladkosti, ktoré nakúpili vlastným potomkom. Deti, ktoré na Mikuláša čakali pred bránou, totiž nechceli sklamať. Ako dodal Kopecký, kým pandémia pominie, radi by z mikulášskej jazdy urobili tradíciu. "Myslíme si, že takéto gestá v tejto dobe naša spoločnosť potrebuje, keď z každej strany počúvame len negatívne správy," dodal.

Mikuláš kýval deťom z auta

Netradičného Mikuláša pripravili v reakcii na aktuálnu epidemickú situáciu aj deťom v obci Nová Dedinka. "Mikuláša v našej obci organizovala obec s Komisiou školstva, kultúry a sociálnych vecí, tento rok bol k spolupráci vyzvaný aj náš Dobrovoľný hasičský zbor, s radosťou sme sa pridali," uviedol Vladimír Eckert z DHZ Nová Dedinka.

Dobrovoľníci sa dobrých nápadov neštítia. "Keďže je naše DHZ iba nedávno novoobnovené, sme najmä deťmi výrazne vnímaní, preto sme s vytvorením podvečernej atmosféry osvetleným autom neváhali," pokračoval. Trojhodinový sprievod Mikulášovho tímu potešil balíčkom celkovo až 698 detí.

"Deti dostávali balíčky od pomocníkov pred bránkami svojich domov, Mikuláš kýval z auta. Ohlasy boli veľmi pozitívne, akákoľvek snaha potešiť deti napriek aktuálnej situácii je vnímaná veľmi pozitívne," dodal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok