Juhoafrická republika zažíva päťnásobný nárast počtu infikovaných. Spôsobil ho variant omikron

TA3 TASR
6.12.2021 14:37

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa vyzval v pondelok občanov svojej krajiny, aby sa dali zaočkovať proti covidu. Prezidentova výzva prišla v situácii, keď JAR bojuje s bezprecedentným nárastom prípadov spôsobených novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2, nazvaným omikron.

Kedy budú štúdie o omikrone? Možno budeme čakať, kým prerazí v bohatšej krajine
TA3

Ako informovala agentúra AFP, denný nárast infikovaných v priebehu jedného týždňa vzrástol päťnásobne – z 2828 evidovaných 26. novembra na 16.055 prípadov detegovaných minulý piatok. Približne štvrtina vykonaných testov na koronavírus bola pozitívna, pričom pred 14 dňami mali pozitívny výsledok len približne dve percentá testov.

"Zažívame taký počet infikovaných, aký sme nezaznamenali od začiatku pandémie," varoval Ramaphosa. Variant omikron, zistený juhoafrickými vedcami pred necelými dvoma týždňami, podľa Ramaphosu "zdá sa, dominuje".

Vyzval preto "všetkých Juhoafričanov, aby sa bezodkladne dali zaočkovať". Vedenie JAR minulý týždeň naznačilo, že vakcíny proti koronavírusu budú povinné, pričom cieľom je zaočkovať do konca roka 70 percent populácie.

Napriek nárastu počtu infikovaných je smrtnosť na covid v JAR momentálne relatívne nízka. V nedeľu bolo zaznamenané len jedno úmrtie súvisiace s koronavírusom, pričom bolo diagnostikovaných 11.125 prípadov infekcie. Vedci nový variant pozorne sledujú, aby zistili, či môže byť virulentnejší alebo či môže "obísť" existujúce vakcíny. Doteraz bolo v Juhoafrickej republike plne zaočkovaných 14,8 milióna ľud, čo predstavuje približne štvrtinu celkového počtu obyvateľov krajiny. Miera zaočkovanosti je vyššia u dospelých, ale nárok na vakcínu majú aj deti vo veku od 12 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok