V kontrole východnej hranice máme rezervy. Technologicky sme za Čechmi celé roky, tvrdí Žežulka

TA3
7.12.2021 07:00

Tajná služba odkryla rozsiahle podvody, ich aktérom bol aj funkcionár Finačnej správy. Človek z najvyšších poschodí inštitúcie bol tichým spoločníkom vo firmách, cez ktoré sa vyplácali vratky. Ako je na tom Finančná správa a ako sa ju za rok podarilo zreformovať? Diskutovali sme s prezidentom Finančnej správy Jiřím Žežulkom.

Finančná správa spúšťa web otvorených dát
TA3 / David Duducz

Korupcia vo vlastných radoch

Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka je vo funkcii už rok. Priznal, že keď vnímal túto inštitúciu spoza českých hraníc, mal pocit, že je kvalitná a fungujúca. "Je pravda, že stav, v ktorom som ju našiel, ma veľmi prekvapil," priznal. Finančná správa podľa neho zápasila s problémami pri výbere daní, ištitúcii taktiež škodila korupcia v jej vlastných radoch. 

Podľa Žežulku občas zlyhával výber daní aj v Česku, ale vnútorné procesy boli nastavené správne. "Tak masívnu korupciu a problémy tejto organizácie som nečakal," vyjadril sa.

Tri oddelené časti

Žežulka vysvetlil, že Finančná správa sa skladá z daňovej časti, colnej časti a z kriminálneho úradu. "Má to svoje výhody, ak tieto tri časti dokážu navzájom spolupracovať," zhodnotil. Nastavenie systému spolupráce označil za svoju najväčšiu prioritu na čele inštitúcie.

V minulosti bola spolupráca troch častí Finančnej správy podľa Žežulku zlá a často medzi sebou vôbec nekomunikovali. "Mali rozparcelovanú pôsobnosť a všetci riešili len svoju kompetenciu. V okamihu, keď ich kompetencia končila, už neboli ochotní sa zamyslieť ďalej, čo to znamená pre ich kolegov v tej istej firme," vysvetlil.

Rezervy sú zjavné aj na hraniciach s Ukrajinou. Ak ide o kontrolu východnej hranice, problémom je podľa Žežulku technologická poddimenzovanosť colnej časti. "Veľmi ma mrzí, že doháňame mnohoročné meškanie, povedal by som štyri či päť rokov meškania oproti tomu, čo majú kolegovia v Česku alebo dokonca v Nemecku," vyjadril sa. Ide pritom o vybavenie vozidiel či služobné rovnošaty, ktoré treba zabezpečiť, aby bol výkon colníka v teréne adekvátny.

Vplyvný funkcionár

Žežulka potvrdil, že Finančná správa je príjemcom informácií zo Slovenskej informačnej služby. "Každá informácia, ktorá sa k nám dostane, či už od Slovenskej informačnej služby, alebo od Policajného zboru, je riadne využitá," uistil.

V súvislosti s vplyvným funkcionárom z najvyšších miest Finančnej správy, ktorý mal byť tichým spoločníkom vo firmách, cez ktoré sa vyplácali vratky na dani z pridanej hodnoty, Žežulka dúfa, že ide o individuálne zlyhanie konkrétneho jednotlivca.

"Môžem sa domnievať, že tuším, o aký prípad ide," povedal. Po tom, ako sa objavili medializované informácie, požiadal šéfa SIS o stretnutie. Žežulka sa tak chce uistiť, že ide o prípad, o ktorom Finančná správa vie a spolupracovala na ňom s úradom inšpekčnej služby a so špeciálnou prokuratúrou.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok