Gastro sektor a cestovný ruch sa dočkajú novej pomoci od štátu

TA3 TASR
6.12.2021 12:23

Štát pomôže cestrovnému ruchu a gastro prevádzkam. Ministerstvo dopravy a výstavby spustilo jesennú schému pomoci. Ako to teda bude s pomocou pre gastro sektor a cestovný ruch nám priblížil Andrej Horváth.

Jesenná pomoc pre cestovný ruch a gastro za obdobie mesiacov september, október a november 2021 sa v pondelok otvára. Podmienky tejto štvrtej výzvy v rámci pomoci "de minimis" sú rovnaké ako v prípade predchádzajúcich výziev. V pondelok na tlačovej konferencii to priblížil minister dopravy Andrej Doležal spolu so štátnou tajomníčkou rezortu dopravy Katarínou Brunckovou.

"Táto pomoc de minimis bude mať rovnaké parametre ako doterajšie tri schémy, ktoré predchádzali, a v podstate je založená na kompenzácii časti fixných nákladov, ktoré sa, samozrejme, vypočítavajú podľa toho, aký bol pokles na obrate," skonštatovala Bruncková s tým, že žiadatelia sa stále môžu uchádzať aj o kompenzáciu mesiacov, ktoré pokrývali prvé tri schémy.

Formulár k štvrtej výzve bude dostupný na stránke slovensko.sk, kde podnikateľ vyplní obraty za september až november 2021 a obraty za rovnaké referenčné mesiace roku 2019. "Formulár vyhodnotí, že pokiaľ podnikateľ mal rozdiel obratov vo výške 40 % a viac, tak je oprávnený," dodal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Tomáš Ondrčka.

Priblížil, že cestovné kancelárie získavajú z rozdielu obratov príspevok vo výške 6 %, cestovné agentúry 3,6 % a hotely, ubytovacie zariadenia, stravovacie zariadenia a všetky ostatné činnosti príspevok vo výške 10 % z nominálneho poklesu obratov. Ďalšie pokračovanie pomoci v rámci tzv. veľkej schémy za mesiace september, október, november a december plánuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR ohlásiť na prelome januára a februára budúceho roka.

Z pomoci, ktorú rezort dopravy poskytuje, doposiaľ podľa Brunckovej tvorila v podiele 75 % pomoc pre gastro a hotely, zhruba na úrovni 12 % pomoc pre cestovné kancelárie a agentúry a 13 % ostatné činnosti v cestovnom ruchu. Štátna tajomníčka zároveň vyčíslila, že rezort dopravy k pondelku na pomoci de minimis vyplatil 124 miliónov eur. V rámci prvej výzvy na schéme de minimis vyplatili doposiaľ 56,8 milióna eur, druhá výzva predstavuje vyplatených 54 miliónov eur. V tretej výzve, ktorá kompenzovala mesiace apríl a máj 2021, vyplatili 13,2 milióna eur, žiadosti však stále prichádzajú.

Doposiaľ vyplatilo ministerstvo dopravy v rámci tzv. veľkej schémy žiadosti za 8 miliónov eur. Celkovo vyčlenil rezort dopravy na pomoc 257 miliónov eur. "Na pomoc podnikateľom v cestovnom ruchu a gastre máme k dispozícií ešte približne 100 miliónov eur z pôvodne vyčlenených finančných prostriedkov," doplnil minister dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok