Rakúsko sa pripravuje na povinné očkovanie. Tým, ktorí odmietnu, hrozia vysoké pokuty

TA3 TASR
6.12.2021 07:23

Za nedodržanie povinnosti dať sa zaočkovať proti novému koronavírusu, ktorá má v Rakúsku platiť od 1. februára 2022 pre všetkých obyvateľov od 14 rokov, bude hroziť pokuta vo výške 600 eur.

Belgicko
TASR/AP (ilu)

Pokuta sa môže opakovať každé tri mesiace, pričom najvyššia možná sankcia predstavuje 3600 eur, resp. 2400 eur ročne. Uvádza sa to v prvom návrhu zákona o povinnej vakcinácii proti covidu, ktorý mala k dispozícii a v nedeľu o ňom informovala spravodajská relácia ZiB verejnoprávnej stanice ORF.

Rezort zdravotníctva však znenie tohto návrhu podľa správy ZiB nepotvrdil a uviedol, že konečnú verziu chce zverejniť budúci týždeň, píše agentúra APA. "Akonáhle bude k dispozícii finálny odsúhlasený návrh, spoločne ho budeme komunikovať," povedala pre web stanice ORF hovorkyňa ministerstva.

Niektorí by mali mať výnimky

Výnimky z povinného očkovania majú mať podľa aktuálneho návrhu deti mladšie ako 14 rokov, tehotné ženy, ľudia, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali počas 180 dní od pozitívneho testu, ako aj osoby, čo si nemôžu dať vpichnúť dávku vakcíny zo zdravotných dôvodov.

Povinná vakcinácia zahŕňa podanie prvej, druhej i tretej dávky. Druhá sa má podávať najskôr 14 a najneskôr 42 dní po prvej. Tretia zase najskôr 120 dní a najneskôr 270 dní po predošlej dávke. V Rakúsku sa uznávajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Všetci Rakúšania, ktorí do začiatku februára budúceho roku nebudú ešte zaočkovaní, dostanú 15. februára list od ministra zdravotníctva s výzvou, aby sa dali zaočkovať. Okresné úrady majú od 15. marca začať udeľovať prvé pokuty v prípade porušenia očkovacej povinnosti. Minister zdravotníctva môže na základe nariadenia definovať skupiny ľudí, na ktorých sa budú vzťahovať nižšie finančné sankcie za neuposlúchnutie výzvy na povinné zaočkovanie sa. Peniaze vyzbierané z pokút majú dostať lokálne zdravotnícke zariadenia, uvádza sa v návrhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok