Dánsko eviduje reťazenie omikronu. Objavil sa aj u ľudí, ktorí neboli v zahraničí

TA3 TASR
5.12.2021 17:26

Dánsko zaznamenalo "znepokojujúci" nárast potvrdených prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron, ktorých eviduje už 183, uviedli v nedeľu príslušné úrady.

Informovala o tom agentúra AFP. Tento počet predstavuje trojnásobný nárast potvrdených prípadov za 48 hodín - z 18 potvrdených a 42 predpokladaných prípadov z piatka, vyplýva u údajov dánskeho inštitútu verejného zdravia. Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb predtým uviedlo počet iba 182 prípadov variantu omikron pre celú Európsku úniu i Nórsko a Island.

Dánsko je jednou z najpokročilejších krajín Európy v sekvenovaní variantov koronavírusu, pripomína AFP. Často zaznamená viac prípadov rýchlejšie než jeho susedné krajiny, čo nevyhnutne nenaznačuje vyššiu mieru infekcie.

Dánsky inštitút verejného zdravia uviedol, že nárast prípadov výskytu omikronu je každopádne "znepokojivý" s tým, že eviduje "reťaze infekcie, kde je tento variant u ľudí, ktorí necestovali do zahraničia ani neboli v kontakte s cestujúcimi". Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v nedeľu okrem toho uviedlo, že nový koronavírusový variant zaznamenali v 17 krajinách jeho regiónu.

"Väčšina potvrdených prípadov má históriu cestovania do krajín Afriky, niektorí nastúpili na lety spájajúce iné lokality medzi Afrikou a Európou," uviedlo centrum na svojej webovej stránke ešte pred vyhlásením z Dánska.

Napriek tomu "niekoľko krajín Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru (Belgicko, Nemecko, Španielsko) objavilo prípady bez epidemiologickej súvislosti s oblasťami, kde bol zdokumentovaný alebo predpokladaný komunitný prenos omikronu," upozornilo Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Podľa centra to naznačuje, že "v týchto krajinách môže prebiehať nezistený komunitný prenos" tohto nového koronavírusového variantu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok