3 zázvorové špeciality, ktoré vás nielen zahrejú

3 zázvorové špeciality, ktoré vás nielen zahrejú Zdroj foto: Pixabay

Ak máte radi zázvor, možno vás potešia nasledujúce recepty na 3 zázvorové špeciality. Pripravte si chutné zázvorové pečivo, čaj a zázvorovú šťavu.

Máme pre vás prichystané 3 zázvorové špeciality. Účinky zázvoru sú rozmanité ako jeho zvláštna štipľavá príchuť. Zázvor je prírodné antivirotikum.

10 výborných nápojov na posilnenie vašej imunity

Čo vieme o zázvore?

Zázvor, správne nazývaný ďumbier, patrí medzi rastliny, ktoré sú známe svojou špecifickou príchuťou. Štipľavú, niekedy až horkastú chuť zázvoru ľudia buď obľubujú, alebo sa jej radšej zďaleka vyhnú.

Účinky zázvoru sú nasledovné: pomáha pri plynatosti, tlmí zápal v tele a zmierňuje bolesť. Pomáha pri kŕčoch v tráviacom trakte, napráva obehový systém, uvoľňuje hlien zachytený v pľúcach, stimuluje chuť do jedla a vylučovanie žlče v pečeni. Pri akútnych vírusových infekciách je potrebné piť 4 až 6 šálok zázvorového čaju posilneného zázvorovou šťavou.

Druhy ďumbierov: ďumbier lekársky, ďumbier indický, ďumbier japonský a ďumbier žltý.

 Spoznajte 3 recepty na zázvorové špeciality

Zázvorové vianočné pečivo

Skúste na Vianoce upiecť čajové zázvorové pečivo. Je zdravé a pre obľúbencov zázvoru bude pochúťkou. Môžete si upiecť rôzne tvary a tie následne namáčať do čokolády. Alebo ich pozliepať džemom. Čajové pečivo zo zázvoru by nemalo chýbať na žiadnom vianočnom stole. Je nielen výbornou atypickou pochúťkou, ale predovšetkým zdravou.

3 zázvorové špeciality, ktoré vás nielen zahrejú
Zdroj foto: Pixabay

Zázvorový čaj

Každý z nás aspoň raz za život použil zázvor pri chrípke a urobil tak správne. Zázvor je úžasným pomocníkom v boji proti chrípke, proti prechladnutiu a v boji s vírusovými infekciami. Zázvor bráni vírusu prichytiť sa na bunkové steny a tým pomáha zabrániť rozšíreniu vírusu do celého tela. Zázvorový čaj si pripravíte jednoducho. Nakrájate kúsky čerstvého zázvoru a zalejete horkou vodou. Nechajte odstáť 5 až 10 minút a zázvor vyberte. Do čaju si môžete pridať aj mätu či medovku. Zníži sa tým štipľavá chuť zázvoru. Dochutiť si ho môžete podľa potreby medom, cukrom alebo citrónom. 

Zázvorová šťava

Ak ste ešte nepočuli o zázvorovej šťave, tak má silný antivírusový účinok. Používa sa hneď pri prvých príznakoch ochorenia. Na zázvorovú šťavu odšťavte čerstvý zázvor. Vylisovanú šťavu zmiešajte s vodou, aby nebola príliš silná. Ak nemáte možnosť použiť odšťavovač, skúste si urobiť aspoň čaj z čerstvého zázvoru alebo zázvorový nálev (1 zázvor, 1 limetka,
1 a pol šálky vody, 1-3 ČL medu podľa potreby a na záver ak máte tú možnosť, použite štipku kajanského korenia

Tip na záver: Nápoj uchovajte v chladničke iba po dobu 24 hodín pred vytvorením novej, čerstvej dávky zázvoru