Na verdikt o lockdowne sa stále čaká. Lengvarský má vraj odporúčania už na stole

TA3
4.12.2021 18:44

Desať dní prešlo, výrazné výsledky lockdownu však zatiaľ nevidieť. Niektorí odborníci hovoria, že sa to dalo očakávať, lebo opatrenia vlády sú slabé. Dátoví analytici predpovedajú zlepšenie v najbližších dňoch. Ministerstvo zdravotníctva už prehodnocuje, či lockdown sprísni alebo naopak ešte viac uvoľní.

V čase, keď vláda vyhlasovala celoštátny lockdown, mal byť hlavnou zbraňou proti koronavírusu pokles mobility. Z dát mobilných operátorov vyplýva, že pohyb sa do určitej miery podarilo utlmiť. "Osobná aj verejná doprava klesla o 20, 30 aj 40 %. Je to však o trošku menej, ako sme očakávali. Je to spôsobené aj tým, že opatrenia, ktoré boli prijaté, neboli tak prísne," uviedol analytik iniciatívy Veda pomáha Martin Smatana.

Za desať dní nám neklesli výrazne ani počty hospitalizovaných či infikovaných ľudí. Podľa analytikov to však môže nastať v najbližších dňoch. Podľa Ivana Bošňáka sa už na východe Slovenska ukazuje pokles výjazdov záchranárov i prijímaných pacientov do nemocníc.

Vláda sľúbila, že po desiatich dňoch lockdown prehodnotí. Konzílium epidemiológov potvrdilo, že odporúčania má minister zdravotníctva už na stole. Či sa budú opatrenia sprísňovať, však zatiaľ rezort povedať nechce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok