Odborníci kritizujú Matovičove poukazy. Nepáči sa im, že štát seniorom predpisuje, kde ich majú minúť

TA3
4.12.2021 18:40

Očkovacie poukazy nezožali u ekonómov veľký úspech. Nepáči sa im, že minister financií chce tak minúť pol miliardy eur bez podrobných prepočtov. Odborníkom prekáža aj to, že štát seniorom predpisuje, kde majú minúť 500-eurovú odmenu za očkovanie. Kritika neobišla ani druhý Matovičov nápad - 100-eurový bonus na energie pre všetkých dôchodcov.

Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Tie budú môcť využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby. Návrh z dielne ministerstva financií už prešiel vládou, schváliť ho však musí ešte parlament.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky, ktoré návrh pripravilo, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní.

Na poukaz budú mať nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu je zaočkovanie sa proti ochoreniu Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok