Rozruch v Haagu. Do sídla Organizácie pre zákaz chemických zbraní vtrhli kurdskí demonštranti

TA3 TASR
4.12.2021 06:58

Šiesti ľudia utrpeli zranenia, keď do sídla Organizácie pre zákaz chemických zbraní so sídlom v Haagu v piatok vtrhli kurdskí demonštranti. Ako uviedol hovorca holandskej polície, v súvislosti s incidentom bolo zadržaných približne 50 ľudí, ktorých previezli na policajnú stanicu.

holandsko vlajka 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Informuje o tom agentúra AFP. Desiatky protestujúcich, ktorí tvrdia, že Turecko používa v severnom Iraku chemické zbrane, prerazili kordón ochrankárov a viacero z nich sa dostalo do vstupnej haly budovy Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Potom ich zastavili príslušníci polície, uviedli pre AFP diplomatické zdroje.

Najmenej desiatka policajtov uzavrela cestu vedúcu k budove Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktorá sa nachádza oproti oficiálnej rezidencii holandského premiéra Marka Rutteho. Na mieste bolo i viacero vozidiel záchrannej služby a zdravotnícky vrtuľník. Zranenia utrpeli dvaja policajti a štyria protestujúci.

"Hlboké znepokojenie" nad piatkovou udalosťou vyjadrila britská delegácia pri tejto medzinárodnej organizácii. Dôkazy o údajnom používaní chemických zbraní Tureckom by podľa jej členov "mali byť Organizácií pre zákaz chemických zbraní predložené vhodnou cestou".

Strana kurdských pracujúcich, ako aj kurdské organizácie v Európe v posledných mesiacoch Turecko vinia z toho, že počas desiatok útokov na severe Iraku nasadila chemické zbrane, ako napríklad nervovo-paralytické látky či horčičný plyn (yperit). Ankara tieto obvinenia odmieta.

Strana kurdských pracujúcich je Tureckom, Spojenými štátmi a EÚ, ako aj ďalšími krajinami označovaná za teroristickú organizáciu. Boje medzi PKK a vládnymi silami na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo, si od roku 1984 vyžiadali už viac ako 40-tisíc obetí. Po tom, čo v lete roku 2015 stroskotalo posledné z prímerí, turecká armáda opäť pravidelne podniká útoky proti Kurdom v severnom Iraku i na juhovýchode Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok