Lengvarský akceptuje požiadavky k reforme nemocníc, chce ich zapracovať do návrhu

TA3 TASR
3.12.2021 17:24

Ministerstvo zdravotníctva pripraví legislatívny návrh, ktorý naplní požiadavky signatárov memoranda za lepšie zdravotníctvo. Po rokovaní s vedením Banskobystrického samosprávneho kraja a zástupcami odbornej lekárskej verejnosti to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

"Požiadavky sú legitímne. Dohodli sme sa na tom, že pripravíme legislatívny návrh, ktorý by garantoval, čo memorandum požaduje. Zhodli sme sa v podstate na všetkých bodoch memoranda,“ povedal Lengvarský. Legislatívny návrh by mal byť pripravený v najbližších dňoch, so signatármi memoranda o ňom plánujú rokovať opäť budúci týždeň.

"Návrh má byť zameraný na garancie, že reforma zdravotníctva nezasiahne a nezníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti ľudí na Slovensku. Bude garantovať to, že keď bude dochádzať k zmenám v nemocniciach, bude zabezpečené to, že ambulantný sektor už bude pri živote a bude schopný liečiť pacientov,“ vysvetlil podpredseda kraja Ondrej Lunter.

Výhrady k reforme sú veľké

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský poznamenal, že piatkové rokovanie s rezortom zdravotníctva sa týkalo len ambulantného sektora. „My máme veľké výhrady k reforme, aj čo sa týka nemocníc. K týmto našim výhradám doteraz nebolo žiadne stanovisko,“ dodal Visolajský.

Memorandum za lepšie zdravotníctvo podpísali predstavitelia vedenia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, primátori Brezna, Jelšavy, Revúcej, Zvolena a zástupcovia lekárov. Spoločne žiadajú zastavenie a dopracovanie návrhu reformy nemocníc.

Memorandum požaduje garanciu, že sa optimalizácia nemocničnej siete uskutoční súčasne s revitalizáciou ambulantnej sféry. Signatári žiadajú vznik súboru návrhov vyhlášok a zjednodušenia zákonov v oblasti vzdelávania, administratívnej záťaže a cenníkov. Zhodujú sa aj na potrebe plánu realizácie organizovaného prísunu a vzdelávania lekárov z tretích krajín či podpore lekárskych fakúlt a vytvorení motivačného systému.

Chcú zlepšiť aj ambulancie

Signatári trvajú aj na obnovení vzdelávania v ambulanciách prvého kontaktu a špeciálnej ambulantnej starostlivosti s adekvátnym odmeňovaním lekárov, ktorí vzdelávanie vykonávajú. Požiadavkou je tiež reforma zoznamu kategorizovaných liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, zdravotníckych pomôcok a indikačných obmedzení tak, aby pacient nemusel kvôli receptom putovať po ambulanciách.

O reforme nemocníc by mal parlament rokovať na aktuálnej schôdzi v druhom čítaní. Podporu jej v prípade zapracovania požiadaviek memoranda za lepšie nemocnice vyslovil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Reforma hovorí o fungovaní nemocníc na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude.

O reforme nemocníc sme diskutovali aj v Téme dňa:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok