SIS: Extrémisti pred voľbami kritizovali EÚ, neskôr sa zamerali na popieranie pandémie

TA3 TASR
3.12.2021 15:02

Predstavitelia slovenskej pravicovo-extrémistickej scény sa vlani snažili posilniť svoj vplyv prostredníctvom účasti vo voľbách do národnej rady. K hlavným témam ich predvolebnej kampane patrili rómska problematika a kritika EÚ v súvislosti s migráciou.

slovenská informačná služba, sis, 1140x
TASR/Michal Svítok

V druhom štvrťroku sa zamerali na spochybňovanie vážnosti ochorenia Covid-19, popieranie existencie pandémie a kritiku protipandemických opatrení. Vyplýva to zo správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2020.

Najprv cez sociálne siete, potom na protestoch

Rastúca miera napätia v spoločnosti sa transformovala do viacerých nových občianskych iniciatív zameraných na ostrú kritiku protiepidemických opatrení. "Spočiatku boli aktívne na sociálnych sieťach a následne svoje postoje prezentovali aj vo forme zhromaždení a protestov, a to napriek zákazu zhromažďovania," uvádza v správe SIS.

Viaceré z protestov podporili aj predstavitelia pravicovo-extrémistickej scény, ktorí sa podľa SIS touto formou snažili získavať politický kapitál z rastúcej občianskej nespokojnosti. V tejto súvislosti služba upozorňovala na riziko násilných stretov počas verejných protestov a informovala o tendenciách k radikalizácii časti verejnosti, ktoré boli prítomné aj v iných krajinách EÚ.

Rastúce napätie v spoločnosti sa prejavilo aj stupňujúcou sa mierou verbálnej agresivity v online priestore. SIS informovala o viacerých prípadoch vyhrážok fyzickým násilím alebo fyzickou likvidáciou voči predstaviteľom vlády SR a poslancom národnej rady.

Sledovali aj ľavicovo-extrémistickú scénu

Na ľavicovo-extrémistickej scéne SIS zaznamenala kritiku predstaviteľov pravicovo-extrémistickej scény a podporu ochrany životného prostredia a rodovej rovnosti. Prezentovali sa tiež nastoľovaním problematiky legislatívneho zakotvenia reprodukčných práv.

"Jednou z najviditeľnejších aktivít ľavicovo-extrémistickej scény bola snaha o narušovanie verejných predvolebných stretnutí kandidujúcich predstaviteľov pravicovo-extrémistických subjektov vo voľbách do NR SR," uvádza SIS.

Služba sa zaoberala aj aktivitami škodlivých sektárskych zoskupení a pseudoreligióznych náboženských spoločenstiev. Zameriavala sa pritom najmä na ich snahy o rozširovanie členskej základne, získavanie finančného profitu a na prenikanie do vzdelávacieho procesu na školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok