Do hlavného mesta zavíta vianočná atmosféra. Odvezie vás vyzdobená električka i sánkobus

TA3 TASR
3.12.2021 14:46

Vianočnú atmosféru v Bratislave budú od soboty ozvláštňovať vyzdobené vozidlá mestskej hromadnej dopravy. Už tradične sa budú môcť obyvatelia i návštevníci hlavného mesta denne previezť vianočnou električkou. Okrem nej bude po novom počas víkendov k dispozícii aj vianočne vyzdobený autobus, tzv. sánkobus.

Tohtoročná téma vianočnej električky sa nesie v duchu detských Vianoc. "Okrem tradičných svetielok, ktoré má po okolí, je vyzdobená ilustráciami detských kresieb. Taktiež vnútri sú ozdoby, ktoré vyrobili žiaci spojenej školy Mokrohájska," priblížil na piatkovom tlačovom brífingu podpredseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Milan Donoval. Dodal, že novinkou električky bude hlásenie zastávok deťmi. Spolu s predškolákmi a školákmi bude zastávky ohlasovať moderátor Viktor Vincze.

Verejnosť sa bude môcť električkou previezť denne až do konca roka. Premávať bude na bežnej premávkovej trati linky č. 1. "Štartuje na prvej zastávke Hlavná stanica, odtiaľ prechádza cez Obchodnú ulicu na Námestie SNP, Námestie Ľudovíta Štúra, následne cez Šafárikovo námestie naspäť centrom mesta, Obchodnou ulicou a znova na Hlavnú stanicu," spresnil Donoval. Ako dodal, keďže pre pandemické opatrenia ide o normálnu linku, je potrebné zakúpiť si bežný cestovný lístok.

Vianočná električka bude jazdiť približne v polhodinových intervaloch, pričom bude vyznačená aj v cestovných poriadkoch. "Cestovný poriadok linky č. 1 bude mať odchody, pri ktorých bude vločka, ktorá bude symbolizovať vianočnú električku," vysvetlil podpredseda.

Druhým vyzdobeným vozidlom bude sánkobus, ktorý bude cez víkendy premávať z Koliby na Kamzík na trase linky 144. Zdobiť ho bude polep zobrazujúci bratislavské dominanty v zasneženom prostredí. Rovnako bude v cestovných poriadkoch vyznačený symbolom vločky.

DPB sa inšpiroval lyžiarskymi skibusmi, ktoré v strediskách pomáhajú odbremeniť preplnené parkoviská. "Podobne aj dopravný podnik chce posilneným spojom linky 144 znížiť počet áut v lesoparku na bezkonkurenčne najobľúbenejšom Kamzíku," priblížil DPB.

V prípade snehu a vhodných podmienok na zimné športy, ako napríklad sánkovanie, plánuje podnik vypravovať sánkobus denne a v predĺženej prevádzke až do 19.30 h. Informovať o tom bude na svojom webe. Podľa viceprimátorky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej nápad sánkobusu zároveň dopĺňa projekt, na ktorom mesto aktuálne pracuje. "A to je sprístupnenie sánkovania a lyžovania hore na Kamzíku, kde sme teraz pred pár dňami sfunkčnili verejné osvetlenie, teda tam bude možné ísť aj večer," doplnila.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok