Pozor na zdravo vyzerajúce dobroty: Sušené ovocie je skrytá kalorická bomba

TA3/zm
6.12.2021 16:00

Predvianočné obdobie je plné stolov, ktoré sa doslova prehýbajú od dobrôt. Ak si chcete spomedzi nich vyberať zdravšie alternatívy, mali by ste vedieť, že sušené ovocie sa tak len tvári.

Pozor na zdravo vyzerajúce dobroty: Sušené ovocie je skrytá kalorická bomba
Pexels/Valeria Boltneva

Počnúc dnešnou mikulášskou nádielkou až do nového roka budú pre nás lákadlom viaceré dobroty. Ak sa snažíte vybrať si z nich tie zdravšie, pozor na to, aby ste sa nemýlili. O sušenom ovocí si väčšina z nás myslí, aké je zdravé. No je to poriadna kalorická bomba.  

Voda a fruktóza

Sušené ovocie vyzerá na prvý pohľad zdravšou voľbou než si dať koláčik. V predsviatočnom období zrejme ani u vás nechýba neustále v miske sušené jablko, banán alebo ďatle, brusnice či figy. Sušením sa však z týchto inak zdravých potravín odparuje voda a v každom kúsku sa koncentruje fruktóza. Sušené ovocie sa takto stáva kalorickou bombou, pretože oproti čerstvému ovociu obsahuje oveľa menej vlákniny či vitamínov.

Sušené vs. čerstvé

Môžeme si to porovnať. Čerstvé jablká majú na 100 gramov len 55 kalórii, ale rovnaké množstvo ich sušenej verzie už obsahuje kalórii až 240. Samozrejme, platí to o všetkých druhoch ovocia, ktoré sa vysuší. 10 deka takýchto banánov má napríklad 250 kalórii a brusnice až 300.

Vzdávať sa ich nemusíte

To však neznamená, že sušené ovocie si musíte odoprieť. Ak ho denne zjete maximálne za hrsť, bude všetko v poriadku a telu takto dodáte akurát potrebnú energiu. Ale pojesť večer plnú misku by sa po sviatkoch mohlo odraziť na vašej postave.

Témy: bomba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok