Štedrí ľudia sú vnímaní ako atraktívnejší, tvrdia psychológovia

TA3/zm
6.12.2021 08:00

Slušné chovanie by malo byť základom dobre výchovy, ale občas môžete mať pocit, že sa dnes už akosi nenosí. O to viac je podľa psychológov príťažlivé na opačnom pohlaví, ak sa niekto prejaví ako štedrí a ochotný pomáhať druhým.

Štedrí ľudia sú vnímaní ako atraktívnejší, tvrdia psychológovia
Pexels/Nicole Michalou

Nemýľte si luxusné darčeky s nezištnou pomocou a ochotou. Podľa psychológov a ich dlhodobého skúmania je práve tento typ štedrosti vnímaný oboma pohlaviami ako atraktívny.

Atraktívna charita

Psychológovia zo Štátnej univerzity v americkej Indiane zverejnili svoje zaujímavé poznatky. Ak je niekto prajný, ochotný pomáhať druhým, alebo sa venuje charite, stáva sa automaticky príťažlivejším pre určitú vekovú skupinu.      

Vedci nechali ohodnotiť atraktivitu svojich respondentov len podľa výzoru. No v druhej časti výskumu sa opýtaní dozvedeli v krátkom texte záujmy ľudí z fotografie. Ak sa medzi nimi nachádzala akákoľvek forma dobrovoľníctva, charity alebo len náznaku pomoci druhým, dostávali zrazu tieto osoby oveľa vyššie skóre v hodnotení o výzore.

Len stredný vek

Avšak z prieskumu profesorky Sary Konrath vyplynulo ešte jedno zaujímavé zistenie. Viac bodov na škále atraktivity získavali len ľudia v strednom veku od rovnakej kategórie opýtaných. Inými slovami, ceniť si ochotu pomôcť nedokážeme, keď sme  mladí. Hodnotou sa to pre nás stáva až po štyridsiatke.   

Témy: Charita
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok